Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bulgaria ia în calcul rezilierea contractului cu SUA pentru achiziționarea de F-16: Cum au intrat în impas negocierile cu americanii și spre ce țară vor să se reorienteze

Bulgaria ia în calcul rezilierea contractului cu SUA pentru achiziționarea de F-16: Cum au intrat în impas negocierile cu americanii și spre ce țară vor să se reorienteze

Un articol de: Redacția B1.ro - 16 Mai 2019, 17:10
Bulgaria ia în calcul rezilierea contractului cu SUA pentru achiziționarea de F-16: Cum au intrat în impas negocierile cu americanii și spre ce țară vor să se reorienteze foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Programul Bulgariei de achiziționare a avioanelor de vânătoare F-16 a intrat în impas, pentru că negocierile cu SUA nu satisfac cerințele bulgarilor referitoare la prețul de cumpărare, potrivit defenseromania.ro.

Krasimir Karachanov, ministrul bulgar al Apărării, a spus, așadar, că Bulgaria nu este mulțumită de prețul pe care trebuie să-l plătească pentru achiziționarea F-16.

Dacă acest lucru nu se va schimba, spune demnitarul bulgar, există posibilitatea ca țara vecină să se adreseze Saab pentru avioane Gripen, compania suedeză ocupând poziția secundă în licitație.

„Unele propuneri în ceea ce privește prețul nu sunt satisfăcătoare, dar negocierile continuă”, a precizat ministru care a catalogat prețul avansat în negocierile din acest stadiu ca fiind „inacceptabil”. 

Astfel, demnitarul a explicat că, dacă Bulgaria nu obține ceea ce-și dorește, are dreptul să-i propună Parlamentului rezilierea contractului cu americanii.

„Dacă nu reușim să obținem ceea ce dorim, avem dreptul de a propune Adunării Naționale să rezilieze proiectul de achiziție sau să continuăm negocierile cu ceilalți participanți la licitație”, mai spune ministrul Karakachanov.

În plus, demnitarul bulgar a mai afirmat că: „Bulgaria are posibilități financiare, însă ele nu sunt nelimitate. Trebuie să respectăm prețul, pachetul de servicii și termenele de plată. Totul este o chestiune de negociere. Dacă prețul nu ne satisface, avem dreptul să spunem «nu»”, mai precizează oficialul bulgar care a făcut referire la prețul pe care alte state îl achită pentru F-16.

Referirea se pare că este la acordul dintre SUA și Slovacia pentru achiziționarea a 14 avioane de luptă F-16. Informațiile oficiale furnizate de Agenția de Cooperare în domeniul Apărării din SUA indică un cost de aproximativ 2,91 miliarde de dolari pentru 14 avioane F-16 Bloc 70/72V care vor ajunge sub comanda Slovaciei, mai scrie defenseromania.ro.

Publicația a explicat că prețurile pentru astfel de tranzacții variază adesea în funcție de mai mulți factori, printre care echipamentul, componentele, armamentul sau instruirea.

Ministrul bulgar al Apărării a mai adăugat că Sofia este pregătită să „devieze” de la prețul inițial, dar „în limite acceptabile”. În caz contrar Bulgaria e pregătită să înceapă negocierile cu suedezii de la Saab pentru avioane noi Gripen sau cu Italia pentru avioane Eurofighter second hand.

Contractul Bulgariei pentru achiziţionarea celor 8 avioane F-16V Block 70, produse de compania Lockheed Martin, se ridică la valoarea de 1,8 miliarde leva (1,05 miliarde dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziţie făcută de Armata bulgară după căderea regimului comunist, în urmă cu aproape 30 de ani, a mai adăugat publicația.

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria,   F-16,   SUA