Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bulgaria şi România, primele în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale şi în luna octombrie

Bulgaria şi România, primele în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale şi în luna octombrie

Un articol de: B1.ro - 03 Dec 2019, 17:49
Sursă foto: Pixabay Externe

Pentru a doua lună consecutiv, cea mai puternică creştere a preţurilor producţiei industriale în ritm anual s-a înregistrat în Bulgaria, cu un avans de 3,8%, urmată de România, unde preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 2,9%, în ritm anual, arată datele Eurostat.

Această evoluție are loc în contextul în care preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna octombrie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, o scădere de 1,6% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 1,9% în zona euro, arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

De la o lună la alta, luna octombrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2019, în România preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 0,4%, singurele state membre în care au fost înregistrate creşteri mai mari fiind Belgia (2,3%), Olanda (0,9%), Danemarca şi Spania (0,5%). 

Comparativ, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,1% de la o lună la alta. Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au majorat, în octombrie, cu 2,3% comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, iar de la lună la lună, octombrie faţă de septembrie 2019, acestea au crescut cu 0,4%.

La nivelul preţurilor producţiei industriale de pe piaţa internă există o creştere de 0,36% în octombrie faţă de septembrie, respectiv un salt de 2,88% raportat la aceeaşi lună din anul anterior. Totodată, pentru piaţa externă, preţurile producţiei industriale au crescut, în octombrie 2019, cu aproximativ 0,46% faţă de octombrie 2018, şi s-au majorat cu 1,35% comparativ cu datele din septembrie 2018.

 

 
Loading...