Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Bulgaria "vâslește împotriva curentului" când vine vorba de o prezență NATO mai puternică în Marea Neagră

Bulgaria "vâslește împotriva curentului" când vine vorba de o prezență NATO mai puternică în Marea Neagră

Un articol de: - 11 Iul 2016, 18:05
Bulgaria "vâslește împotriva curentului" când vine vorba de o prezență NATO mai puternică în Marea Neagră Foto: rt.com Externe

Oficiali ai NATO au cerut o prezență navală, terestră și aeriană mai puternică în regiuniea Mării Negre în cadrul summitului de la Varșovia. Bulgaria, însă, membru NATO cu frontieră la Marea Negră, a cerut în schimb detensionarea relațiilor cu Rusia.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că: "Marea Neagră ar trebui să fie declarată o zonă demilitarizată" și a afirmat că această măsură cerută la Varșovia ar duce la o contrareacție din partea Rusiei. "O zonă fără forțe militare, fără submarine, fără nave, deoarece aceasta este o zonă în care ne așteptăm să extragem petrol, unde toate țările au turism, și un comerț mai bun este posibil. Ce aduc rachetele, navele, și submarinele pentru un condițiile de viață mai bune ale cetățenilor noștri?" a întrebat șeful guvernului din Bulgaria, potrivit rt.com.

Bulgaria a avut de suferit economic în urma sancțiunile impuse de Uniunea Europeană asupra Moscovei, după anexarea Crimeei, acesta reprezentând și un motiv pentru care oficialii bulgari se opun noile măsuri și cer o deescaladare a tensiunilor în zonă.

Rusia are cea mai puternică flotă în regiune, acest lucru ajutat și de faptul că statele membre NATO care nu au graniță la Marea Neagra nu au voie conform dreptului internațional să staționeze nave decât temporar în zonă.

Ideea unei flote NATO în Marea Neagră a fost propusă inițial de către România în ianuarie, și susținută imediat de Turcia, alt stat membru al alianței care avea relații tensionate cu Rusia. Ucraina, care nu este membru NATO, s-a arătat dispusă să ajute cu forțe navale.

O decizie încă nu a fost luată privind creșterea forțelor navale în regiune, subiectul prezenței NATO în Marea Neagră urmând a fi dezbătut iarăși la întălnirea de grup a miniștrilor Apărării din statele membre ce va alea loc în octombrie.

Citeşte mai multe despre:   Bulgaria,   NATO,   tensiuni