Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe C.E. a ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru oprirea valului de refugiați. Înțelegerea este examinată de liderii europeni

C.E. a ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru oprirea valului de refugiați. Înțelegerea este examinată de liderii europeni

Un articol de: - 15 Oct 2015, 23:30
C.E. a ajuns la un acord de principiu cu Turcia pentru oprirea valului de refugiați. Înțelegerea este examinată de liderii europeni Foto: telegraph.co.uk Externe

Comisia Euopeană și Turcia au ajuns la un acord de principiul pentru oprirea afluxului de refugiați care a creat o adevărată criză în Europa. Ankara s-a angajat să-și consolideze protecția frontierelor în schimbul liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci și a unui ajutor financiar european de până la 3 miliarde de euro, informează EFE, citată de Agerpres.

”În esență, este vorba despre așezarea relațiilor cu Turcia pe baze noi”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate, austriacul Johannes Hahn, aflat în vizită în capitala turcă.

Acesta a mai precizat că următorul pas este ca liderii europeni să se pronunțe asupra unei înțelegeri. Conform unor surse, ei vor examina acest acord de principiu joi seara la dineul de lucru înscris în programul Consiliului European.

Referindu-se la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci — solicitată insistent de Ankara — comisarul european a declarat că această chestiune va fi discutată în detaliu în primele luni ale anului viitor, el evitând să avanseze un termen când eliminarea vizelor va deveni efectivă.

Comisarul a mai spus că Turcia va primi un ajutor financiar între două și trei miliarde de euro și că vor fi deschise noi capitole de negociere în vederea aderării acesteia la blocul comunitar. De asemenea, Turcia va fi inclusă de UE pe lista țărilor ”sigure”, de unde nu pot fi primiți refugiați.

În schimb, turcii s-au angajat să-și consolideze protecția la frontiere și să-și intensifice cooperarea cu Grecia, prima țară în care ajung refugiații care vin din Turcia.

Citeşte mai multe despre:   criza refugiatilor,   Uniunea Europeana,   acord,   Turcia,   vize