Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Scandalul Cambridge Analytica: John Bolton, noul consilier de securitate al lui Donald Trump a colaborat cu controversata firmă britanică 

Scandalul Cambridge Analytica: John Bolton, noul consilier de securitate al lui Donald Trump a colaborat cu controversata firmă britanică 

Un articol de: - 23 Mar 2018, 23:57
Scandalul Cambridge Analytica: John Bolton, noul consilier de securitate al lui Donald Trump a colaborat cu controversata firmă britanică  Externe

John Bolton, noul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump, a colaborat cu firma de consultanţă Cambridge Analytica, potrivit jurnaliștilor de la The Guardian. 

Bolton a fost implicat într-un experiment în care votanţilor americani le-au fost prezentate videoclipuri de pe YouTube, în funcţie de profilul lor „psihografic”.

Scopul era acela de a se afla cum rezonau diferite reclame electorale cu un electorat compus din mai multe tipuri de personalitate. 

Jurnaliștii britanici au obținut emailuri în care sunt prezentate detaliile proiectului. 

Într-unul dintre emailuri, care se referă la colaborarea cu John Bolton Super Pac, comitetul de acţiune politică al lui John Bolton, Robert Murtfeld, un director al Cambridge Analytica, precizează că sunt folosite „datele noastre psihografice pentru a crea reclame care sunt orientate către anumite persoane bazându-se pe personalităţile lor”.

Votanții au fost  împărţiţi pe baza analizelor de personalitate efectuate de Cambridge Analytica în funcţie de cele cinci trăsături psihologice importante – deschidere, corectitudine, comunicativitate, capacitatea de a se face plăcut şi „neuroticismul”. Iar Bolton are atitudini diferite în videoclipuri, în funcţie de personalităţile acestora.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Garrett Marquis, Bolton nu cunoștea practicile Cambridge Analytica înaintea izbucnirii scandalului. 

„Cu tot respectul faţă de acuzaţiile aduse, John Bolton Super Pac nu era la curent cu ce a făcut Cambridge Analytica până să se facă publice în presă acuzaţiile. Mai mult, John Bolton Super Pac nu a mai lucrat cu Cambridge Analytica din 2016”, a declarat Garrett Marquis.

Scandalul a izbucnit după ce mai multe instituții de presă au dezvăluit faptul că firma Cambridge Analytica, specializată în analizarea datelor online și implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a peste 50 de milioane de cetăţeni americani. Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma britanică, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative, Robert Mercer, şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Astfel, Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Mare atenție! Dacă vezi acest obiect în cabina de probă sau în toaleta publică pleacă urgent de acolo. Ce este, de fapt

Facebook a decis suspendarea conturilor firmei Cambridge Analytica, al lui Christopher Wylie şi Aleksandr Kogan, un profesor ruso-american. Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema rămânerii în Uniunea Europeană.

Citeşte mai multe despre:   Cambridge,   John Bolton