Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Campanii de dezinformare din Rusia şi grupări de extremă-dreapta au luat drept ţintă alegerile europarlamentare pentru subminarea încrederii în UE

Campanii de dezinformare din Rusia şi grupări de extremă-dreapta au luat drept ţintă alegerile europarlamentare pentru subminarea încrederii în UE

Un articol de: Sebastian Pricop - 13 Mai 2019, 08:23
Foto: pixabay Externe

Alegerile europarlamentare rămân o ţintă importantă pentru atacuri în social media cu scopul de a răspândi propagandă şi manipulare în rândul cetăţenilor europeni. Reputata publicaţie The New York Times atrage atenţia că numeroase site-uri și conturi de social media legate de Rusia și grupuri de extremă-dreapta răspândesc dezinformări, încurajând dezbinarea și amplificând neîncrederea în partidele de centru care au guvernat timp de decenii.

Anchetatorii Uniunii Europene, centrele universitare și grupurile de advocacy arată că aceste eforturi au numeroase similitudini cu tacticile folosite în campania pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2016.

Anumite site-uri de comentarii din Italia, de exemplu, conțin aceleași semnături electronice ca site-urile pro-Kremlin, în timp ce unele grupuri politice din Germania folosesc servere folosite de către hackerii rusi care au atacat Comitetul Democratic Național, citează hotnews.ro.

Activitatea oferă dovezi proaspete că, în ciuda acuzațiilor, expulzărilor și incriminărilor, Rusia rămâne de neclintit în campania sa de a slăbi instituțiile din Vest și de a împrăștia diviziunea politică. În ciuda eforturilor depuse de companiile americane de tehnologie privind politica online, rămâne în continuare mult mai ușor să răspândești informații false decât să le oprești.

Cu toate acestea, anchetatorii sunt siguri că profilurile de Facebook, conturile de Twitter, grupurile de WhatsApp și site-urile care difuzează știri false și dezbinatoare despre Uniunea Europeană, NATO sau imigranți. Teoriile conspiraționiste sunt trâmbițate în mod liber, printre acestea numărându-se și faptul că incendiul de luna trecută de la Notre-Dame a fost opera teroriștilor islamici, a unei agenții de spionaj sau a unui grup de elită care conduce în mod secret lumea.

”Ținta aici este mai mare decât orice alegere”, a spus Daniel Jones, fost analist FBI al cărui grup non-profit, Advance Democracy, a semnalat recent autorităților mai multe site-uri suspicioase și conturi de social-media. ”Este de a diviza constant, de a crește neîncrederea și de a submina încrederea noastră în instituții și în democrație. Lucrează pentru a distruge tot ce a fost construit după al Doilea Război Mondial”, a subliniat acesta.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Uniunea Europeana
 
 
 
Loading...