Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Canada a anunțat cel mai mare pachet de ajutor economic de la al Doilea Război Mondial

Canada a anunțat cel mai mare pachet de ajutor economic de la al Doilea Război Mondial

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 01 Dec 2020, 19:27
Canada a anunțat cel mai mare pachet de ajutor economic de la al Doilea Război Mondial Foto: Hepta - Zuma Press / El Universal Externe

Guvernul federal al Canadei va cheltui 100 de miliarde de dolari canadieni, adică 77 miliarde de euro, pentru redresarea economică postcoronavirus, informează BBC

 

Canada pregătește un plan-mamut de relansare economică post-COVID-19

 

Este „cel mai mare pachet de stimulare economică a țării noastre de la al Doilea Război Mondial”, a susținut Chrystia Freeland, ministrul de Finanțe.

Anunțul vine în contextul în care Canada se confruntă cu al doilea val de infecții SARS-CoV-2. Numărul cazurilor active de pe teritoriul acestei țări s-a dublat și chiar mai mult doar în luna noiembrie, ajungând astfel la peste 376.000, arată un bilanț prezentat de Universitatea John Hopkins. Până acum, peste 12.000 de canadieni au murit din cauza COVID-19.

„Când virusul va fi sub control, iar economia noastră va fi pregătită pentru o nouă creștere, vom lansa un plan ambițios de stimulare”, ce va fi aplicat în următorii trei ani, a explicat ministrul Freeland, în fața Camerei Comunelor. 

Cheltuielile se vor ridica la 3 - 4% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

Un miliard de dolari canadieni se va duce în provincii și teritorii, pentru îmbunătățirea capacităților de gestionare a epidemiei în centrele de îngrijire. Sectoarele care au fost cele mai afectate de restricții, precum turismul, călătoriile și industriile de artă vor fi eligibile pentru a primi împrumuturi de până la un milion de dolari canadieni, cu un termen de zece ani. Iar pentru familiile cu venituri mici și mijlocii, pachetul include un ajutor de până la 1.200 de dolari canadieni pentru fiecare copil sub 6 ani. Un miliard va fi alocat pentru acordurile de achiziționare a vaccinurilor anti-COVID-19.

Implementarea acestui plan va aduce Canada la cel mai mare deficit de la al Doilea Război Mondial încoace. Freeland a apărat însă programul, afirmând că economia are nevoie de el, iar țara și-l poate permite, date fiind dobânzile mici.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

„După cum am învățat din recesiunile trecute, riscul de a oferi un sprijin insuficient e mai mare decât cel de a oferi prea mult. Nu vom repeta greșelile pe care le-am făcut în anii de după recesiunea din 2008”, a declarat ministrul canadian al Finanțelor.

 

Opoziția parlamentară critică lipsa unui plan de vaccinare anti-COVID-19 a populației

 

Vorbind în Camera Comunelor, conservatorul Erin O'Toole, lider al Opoziției, a respins propunerea guvernului liberal: „Fără un plan privind vaccinurile nu poate exista un plan privind economia”. 

„Canada și-a asigurat cel mai diversificat portofoliu de vaccinuri din lume”, a precizat, însă, Chrystia Freeland. Este vorba despre contracte de achiziționare a șapte vaccinuri diferite, suficient ca fiecare cetățean să primească gratuit câte zece doze.

În ciuda asigurărilor date de Freeland, O'Toole a precizat că oamenii tot „nu știu data în care vor ajunge primele vaccinuri”. 

Odată cu creșterea numărului de infectări, restricțiile impuse au afectat grav economia Canadei așa cum s-a întâmplat, de altfel, peste tot în lume. Luna trecută, rata șomajului în această țară a fost de 8,9%, ceea ce însemna că 1,8 miioane de canadieni nu și-au putut găsi o slujbă.

Susținerea acestui plan-mamut este una dintre primele mari provocări ale Chrystiei Freeland, care a preluat portofoliul Finanțelor în luna august, după ce predesorul său, Bill Morneau, a demisionat brusc în plin scandal declanșat de implicarea sa în atribuirea unui contract organizației We Charity. Aceasta i-a plătit lui Morneau un sejur în Kenya. Freeland, care are 52 de ani, este prima femeie care ajunge ministru de Finanțe în Canada. Ea este, de asemenea, și vicepremier.