Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cancelarul Germaniei recunoaște că are o ”relație conflictuală” cu președintele Franței

Cancelarul Germaniei recunoaște că are o ”relație conflictuală” cu președintele Franței

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Mai 2019, 20:25
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Liewig Christian/ABACA Externe

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut că are o „relație conflictuală” cu președintele francez Emmanuel Macron, relatează AFP preluată de Agepres.

„Desigur, avem o relaţie conflictuală'', a declarat dna Merkel, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, adăugând că „există diferenţe de mentalitate'' între ea şi preşedintele francez, şi diferenţe ''în înţelegerea de către ei a rolurilor''.

Publicația notează că între cei doi lideri există divergenţe de mai multe luni, de la blocarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită decisă de către Berlin după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, până la viitorul Uniunii Europene, inclusiv Brexit-ul şi amânările acordate Regatului Unit.

Chiar și așa, cancelarul a subliniat totuşi în acest interviu ''progresele enorme'' realizate datorită cuplului franco-german, îndeosebi în materie de apărare. ''Noi am decis să dezvoltăm un avion de luptă şi un tanc împreună (...) Acesta este un semn de încredere că putem conta mai mult unii pe ceilalţi în materie de politică de apărare'', a declarat dna Merkel.

Cei doi lideri au semnat de asemenea în ianuarie Tratatul de la Aachen privind cooperarea şi integrarea franco-germană.

S-au deteriorat relaţiile în ultimele luni ? „Nu, deloc'', a dat asigurări dna Merkel. Dar, admite ea, cei doi lideri au avut ''linii temporale diferite''.

Angela Merkel a subliniat astfel că, în timpul discursului lui Macron de la Sorbona din septembrie 2017 privind relansarea Europei, ea tocmai trecuse de etapa dificilă a alegerilor pentru Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) şi negocia o nouă coaliţie. I-au fost adresate reproşuri, inclusiv în propria sa tabără, că nu a dat curs propunerilor lui Macron.

Merkel a pus accentul de asemenea pe diferenţele politice dintre cele două ţări: ''Sunt cancelar al guvernului de coaliţie şi sunt mult mai dependentă de parlament decât preşedintele francez, care nu are deloc dreptul de a intra în Adunarea Naţională'', în numele separării puterii executive de cea legislativă.

Cu zece zile până la alegerile europene, Angela Merkel consideră că este vorba de un scrutin „de mare importanţă, de alegeri speciale''. Mulţi sunt „neliniştiţi în legătură cu Europa, şi eu la fel'', a conchis cancelarul german.

Citeşte mai multe despre:   Germania,   Franta,   Angela Merkel,   Emmanuel Macron
 
Loading...