Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cântecul cometei Ciuriumov-Gherasimenko, interpretat prin instrumentele sondei Rosetta (AUDIO)

Cântecul cometei Ciuriumov-Gherasimenko, interpretat prin instrumentele sondei Rosetta (AUDIO)

Un articol de: - 13 Noi 2014, 19:05
Cântecul cometei Ciuriumov-Gherasimenko, interpretat prin instrumentele sondei Rosetta (AUDIO) Foto: obiectiv.info Externe
Sonda Rosetta a captat și redat sunetul emis de cometa 67/P Ciuriumov-Gherasimenko în deplasarea ei prin spațiu spre Soare, sunet produs, probabil, "de oscilațiile câmpului magnetic al acestui corp cosmic".

Sunetul este atât de slab încât a trebuit amplificat de 10.000 de ori pentru a putea fi auzit de urechea umană, informează space.com.

Oamenii de știință din cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA), care se ocupă de misiunea sondei Rosetta și a modulului robotizat Philae, care a asolizat pe nucleul cometei, susțin că acest sunet poate fi efectul ionizării particulelor neutre ale cometei care sunt dispersate în spațiu.

"Este ceva emoționant și complet nou pentru noi. Nu ne așteptam la așa ceva și încă încercăm să explicăm fizica din spatele acestui fenomen", a declarat Karl-Heinz Glaßmeier, șeful departamentului de Fizică Spațială din cadrul Technische Universität din Germania.

Magnetometrul sondei Rosetta a înregistrat cântecul cometei pentru prima oară în luna august, când se afla pe o orbită la 100 de kilometri de cometă.

El face face parte dintr-o serie de cinci instrumente denumită Rosetta's Plasma Consortium (RPC).

Aceste instrumente sunt concepute pentru a monitoriza modul în care cometa interacționează cu vântul solar. Ele analizează și structura "atmosferei" sau coamei cometei.

Cântecul cometei Ciuriumov-Gherasimenko