Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Capitoliul SUA, închis temporar. Autoritățile americane spun că a fost o măsură de precauție, în replică la un incendiu izbucnit în apropiere

Capitoliul SUA, închis temporar. Autoritățile americane spun că a fost o măsură de precauție, în replică la un incendiu izbucnit în apropiere

Un articol de: Vladimir Ionescu - 18 Ian 2021, 23:40
Capitoliul SUA, închis temporar. Autoritățile americane spun că a fost o măsură de precauție, în replică la un incendiu izbucnit în apropiere foto: captură Twitter Externe

UPDATE, 18 ianuarie, ora 23.40 // Complexul Capitoliului SUA a fost închis timp de circa o oră, luni, ca o măsură de precauție, după ce a izbucnit un mic incendiu în apropiere, într-un incident care a scos în lumină prudența autorităților cu doar câteva zile înainte de învestitura lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite, transmite Reuters.

Poliția de la Capitoliu a precizat, printr-un comunicat de presă, că lockdown-ul a fost ridicat și că incendiul din apropiere a fost limitat.

„Din multă precauție, complexul Capitoliului SUA a fost închis temporar. Nu există nicio amenințare la adresa publicului”, a scris Serviciul Secret al Statelor Unite, pe Twitter.

Poliția Capitoliului anunțase că, ca o măsură de precauție, comandatul său în exercițiu a închis complexul, care constă în Capitoliu, terenurile sale și câteva clădiri.

Departamentul de pompieri din oraș a precizat, tot pe Twitter, că pompierii au lichidat un incendiu în apropiere de complexul Capitoliului.

„Nu au existat răniți”, au declarat reprezentanții departamentului, care au explicat că focul la care fac referire este cel care a provocat fumul observat de privitori.

Știrea inițială // Capitoliul SUA din Washington DC a intrat lockdown din cauza unei „amenințări exterioare de securitate”, iar imaginile surprinse la fața locului au arătat că din clădirea în care își desfășoară activitatea Congresul american ieșea fum. Vestea despre trecerea la lockdown a fost dată de reporterul CBS News Zak Hudak, care spune că anunțul a fost făcut luni dimineață prin rețeaua internă de comunicații a instituției, transmite Metro News.

Capitoliul SUA, evacuat. Complexul a fost plasat în lockdown, iar pe imagini se poate vedea cum ieșea fum din clădire

 

În fundal poate fi auzită o răsunând o alarmă, iar un anunț înregistrat a făcut următoarea precizare: „Toate clădirile din Complexul Capitoliului: Amenințare externă de securitate, nicio intrare sau ieșire nu e permisă, stați departe de geamurile exterioare, de uși. Dacă sunteți afară, căutați adăpost”.

Mai multe persoane au fost evacuate din clădire.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

 

 

Vestea vine în contextul în care, în 6 ianuarie, Capitoliul SUA a fost luat cu asalt de o parte dintre protestatarii adunați la mitingul pro-Trump din Washington DC. Incidentul soldat cu cinci decese a avut loc în ziua în care membrii Senatului și Camerei Reprezentanților se reuniseră într-o ședință comună pentru a valida voturile exprimate de marii electori. Ședința de plen a fost suspendată, iar demnitarii americani au fost evacuați din calea manifestanților. În cele din urmă, ședința s-a reluat și s-a finalizat cu validarea victoriei lui Joe Biden.

În aceste condiții, în Washington DC se iau măsuri sporite de securitate pentru 20 ianuarie, data la care Joe Biden va depune jurământul de învestitură în funcția de președinte al Statelor Unite. La rândul său, în aceeași zi, Kamala Harris va fi inaugurată în funcția de vicepreședintă.

Democrații l-au acuzat pe Donald Trump că a instigat la violențe și chiar l-au pus sub acuzare pe președintele în exercițiu, cu doar câteva zile înainte de finalizarea mandatului.

Mai mult decât atât, democrații îi solicitaseră vicepreședintelui în exercițiu să invoce cel de-al 25-lea Amendament din Constituția americană pentru revocarea lui Donald Trump din funcție, însă Mike Pence a refuzat să facă un astfel de gest și i-a îndemnat pe democrați să nu agraveze tensiunile deja existente în societate.

„Cu doar opt zile rămase din mandatul Președintelui, dumneavoastră și grupul democraților solicitați ca eu și Cabinetul să invocăm al 25-lea Amendament. Nu cred că un astfel de curs al acțiunii este în interesul suprem al națiunii noastre sau consistent cu Constituția noastră. (...) Vă îndemn pe dumneavoastră și pe fiecare membru al Congresului să evitați acțiunile care ar diviza și inflama și mai tare pasiunile momentului. Lucrați cu noi pentru a reduce temperatura și pentru a uni țara noastră, pe măsură ce ne pregătim să îl inaugurăm pe Președintele-ales Joe Biden ca viitor Președinte al Statelor Unite. Vă promit că voi continua să îmi fac partea pentru a munci cu bunăcredință cu viitoarea administrație pentru a asigura o tranziție ordonată de putere. Așa să mă ajute Dumnezeu”, se arată în scrisoarea trimisă de vicepreședintele Mike Pence către Nancy Pelosi, democrata de la șefia Camerei Reprezentanților.

Citeşte mai multe despre:   Capitoliu