Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cardinalul italian, Carlo Maria Martini, a murit, la vârsta de 85 de ani

Cardinalul italian, Carlo Maria Martini, a murit, la vârsta de 85 de ani

Cardinalul italian, Carlo Maria Martini, un rar liberal în rândul Bisericii Catolice foarte conservatoare, a murit vineri, la vârsta de 85 de ani. Mult timp, el a fost considerat candidat pentru funcția papală, la desemnarea ultimului papă, în 2005.

Martini, un iezuit și fost arhiepiscop al Milano, se lupta de mulți ani cu boala Parkinson. Moartea sa a fost anunțată de arhiepiscopia orașului Milano, care a afirmat că joi s-a înrautățit condiția sa, relatează Associated Press.

Martini a considerat că ar trebui să se vorbească deschis despre probleme care au divizat biserica, precum folosirea prezervativelor în lupta contra HIV și SIDA, celibatul preoților sau homosexualitatea, ceea ce a arătat caracterul său progresiv. A fost un intelectual și important cărturar biblic, dar în același timp a fost cald și a părut să se apropie de enoriași așa cum au făcut puțin înalți prelați.

Martini a fost bine cunoscut și iubit de italieni, mulți citind contribuțiile sale în Corriere della Sera, cotidian în care a scris timp de trei ani în rubrica „Scrisori către cardinalul Martini.” În aceasta, răspundea direct întrebărilor cititorilor. Temele abordau subiecte de la scandalul abuzurilor sexuale în rqndul clericilor până la acceptabilitatea incinerării catolicilor în locul înmormântării, considerând-o și pe prima acceptabilă.

De asemenea, Martini considera, spre dezaprobarea Vaticanului, că prezervativele pot fi considerate „răul cel mai mic” în combaterea SIDA, mai ales pentru cuplurile căsătorite.

Martini s-a retras ca arhiepiscop al orașului Milano în 2002, mutându-se în Ierusalim. El stabilise de mult o relație cu comunitatea evreiască, scriind cărți și articole despre relațiile dintre creștinism și iudaism. S-a reîntors în Italia acum câțiva ani, când boala sa s-a înrăutățit.

Carlo Maria Martini s-a născut în 1927 la Torino și a devenit preot în 1952. A fost numit arhiepiscop în Milano în 1979, deținând funcția până în 2002.

Citeşte mai multe despre:   a murit,   Italia,   Biserica Catolica,   Milano