Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Care ar fi arma testată de armata rusă în Arctica (FOTO)

Care ar fi arma testată de armata rusă în Arctica (FOTO)

Un articol de: George Lupu - 13 Apr 2021, 13:37
Care ar fi arma testată de armata rusă în Arctica (FOTO) sursa foto: captura cnn Externe

Rusia acumulează o forță militară fără precedent în Arctica și își testează cele mai noi arme într-o regiune proaspăt fără gheață din cauza situației de urgență climatică, în încercarea de a-și asigura coasta de nord și de a deschide o rută de transport maritim cheie din Asia spre Europa.

 

Armament sofisticat concentrat de Rusia în Alaska

 

Experții în armament și oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea deosebită cu privire la o „super-armă” rusă, torpila Poseidon 2M39. Dezvoltarea torpilei se mișcă rapid, președintele rus Vladimir Putin cerând o actualizare a unei „etape-cheie” a testelor din februarie de la ministrul său al apărării, Serghei Shoigu, cu teste suplimentare planificate anul acesta, potrivit mai multor rapoarte din presa de stat, scrie cnn.com.

Această torpilă stealth fără pilot este alimentată de un reactor nuclear și este concepută de designerii ruși pentru a se strecura pe lângă fundul mării.

Dispozitivul este destinat să livreze un focos de mai mulți megatoni, potrivit oficialilor ruși, provocând unde radioactive care ar face zonele litoralului țintă nelocuibile timp de decenii.

În noiembrie, Christopher A Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, a declarat că Poseidonul este conceput pentru a „inunda orașele de coastă ale SUA cu tsunami radioactivi”.

Experții sunt de acord că arma este reală și deja se realizează. Șeful serviciului de informații norvegian, viceamiralul Nils Andreas Stensønes, a declarat pentru CNN că agenția sa a evaluat Poseidonul drept „parte a noului tip de arme nucleare de descurajare. Și se află într-o fază de testare. Dar este un sistem strategic și vizează ținte ... și are o influență mult dincolo de regiunea în care o testează în prezent. " Stensønes a refuzat să ofere detalii cu privire la progresul testării torpilei de până acum.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Imaginile prin satelit furnizate către CNN de compania de tehnologie spațială Maxar detaliază o acumulare puternică și continuă de baze militare rusești și de echipament militar pe coasta arctică a țării, împreună cu facilități de depozitare subterane probabil pentru arma Poseidon și alte tehnici noi. Hardware-ul rusesc din zona High North include bombardiere și avioane MiG31BM și noi sisteme radar aproape de Alaska.

 

Cum răspunde SUA la provocările Rusiei în Arctica

 

Acumularea rusă a fost potrivită de mișcările de trupe și echipamente ale NATO și SUA. Bombardierele americane B-1 Lancer staționate în baza aeriană norvegiană Ørland au finalizat recent misiuni în estul Mării Barents, de exemplu. Submarinul furtun al armatei americane Seawolf a fost recunoscut de oficialii americani în august ca fiind în zonă.

Un înalt oficial al Departamentului de Stat a declarat pentru CNN: „Există în mod clar o provocare militară din partea rușilor din Arctica”, inclusiv refacerea vechilor baze ale Războiului Rece și construirea de noi facilități în Peninsula Kola, în apropierea orașului Murmansk. "Acest lucru are implicații pentru Statele Unite și aliații săi, nu în ultimul rând pentru că creează capacitatea de a proiecta puterea până în Atlanticul de Nord", a spus oficialul.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Arctica