Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Care este țara cu cele mai multe biblioteci, raportat la numărul de locuitori, din Europa

Care este țara cu cele mai multe biblioteci, raportat la numărul de locuitori, din Europa

Un articol de: - 31 Iul 2016, 14:53
Care este țara cu cele mai multe biblioteci, raportat la numărul de locuitori, din Europa Foto: romaniamegalitica.blogspot.com Externe

Olanda, Grecia şi Portugalia sunt țările cu cele mai puţine biblioteci, raportate la numărul de locuitori. Pe de altă parte, cele mai multe biblioteci se află în Cehia, Bulgaria, Lituania sau Letonia, potrivit Business Magazin, preluat de zf.ro.

România se află undeva la mijloc cu 1 - 1,9 biblioteci la 10.000 de locuitori. Finlanda şi Danemarca cheltuiesc cei mai mulţi bani pe biblioteci, peste 30 de euro pe cap de locuitor, în timp ce Cehia cheltuie între 11 şi 30 de euro pe cap de locuitor, potrivit celui mai recent raport realizat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

În Cehia există o bibliotecă la fiecare aproape 2.000 de persoane, de patru ori mai multe biblioteci decât media europeană şi de zece ori mai mult decât în SUA.

67% dintre adulţii finlandezi au vizitat o bibliotecă în ultimul an, fiind urmați de danezii (57%), apoi de belgieni cu 42%. Doar 16% dintre românii adulţi au vizitat o bibliotecă în ultimul an şi doar 9% în ultima lună.

În 1919, la scurt timp după ce Cehoslovacia a devenit independetă, a fost promulgată o lege care să crească gradul de alfabetizare şi de educaţie. Astfel, a fost obligatoriu ca fiecare aşezare din Cehia să aibă o bibliotecă, fie că era vorba de un oraş sau de un sat

„Cehii şi-au dezvoltat o obişnuiţă în a citi. Chiar şi azi cehii cumpără mai multe cărţi, 11 pe an în medie, faţă de alţii", a declarat Vit Richter, director al Insitutului Naţional al Bibliotecilor din Cehia.

Citeşte mai multe despre:   tara,   Europa