Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Caricaturi cu Muammar Gaddafi în oraşul Benghazi

Caricaturi cu Muammar Gaddafi în oraşul Benghazi

Controversatul lider libian Muammar Gaddafi a inspirat numeroase caricaturi la Benghazi, centrul rebeliunii, în care este înfăţişat fie pe o cămilă înaripată, fie într-un coş de gunoi, fie ca Dracula, informează AFP.

Acestea sunt doar câteva din caricaturile realizate de un grup de tineri artişti, care se alătură astfel revoluţiei izbucnite în Libia în luna februarie.

Unul dintre artişti a plătit cu viaţa pentru îndrăzneala sa, fiind ucis de poliţia secretă.

De atunci, grupul a preluat numele lui, Qais al-Halali, şi continuă să lucreze dintr-un birou improvizat instalat în centrul de presă din apropiere de cartierul general al oraşului Benghazi, situat în partea de est a ţării.

"Desenăm caricaturi aici, apoi le distribuim în tot oraşul. Le dăm oamenilor ca să le folosească la manifestaţii sau să le lipească pe ziduri", explică tânărul Akram al-Bruki, semnează operele sale cu pseudonimul Kimo.

În luna martie, poliţia secretă l-a capturat pe Halali şi l-a împuşcat mortal în timp ce se îndrepta cu maşina către un punct de control.

Ca răspuns, al-Bruki şi prietenii lui au decis să facă tot ce le stă în putinţă pentru a lupta cu regimul prin metodele lor.

"Nu am mers pe front. Ne luptăm cu imagini şi cuvinte", explică Ahmed Ahreb.

Una din caricaturi îl înfăţişează pe fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak în timp ce îl întâmpină pe Gaddafi cu o tavă cu băuturi.

"Luaţi Red Bull, vă va ajuta să zburaţi", pare că spune preşedintele Egiptului, răspunsul lui Gaddafi fiind: "Nu sunt genul care să-şi ia zborul. Vreau să rămân".

Tânărul susţine că Gaddafi este o figură uşor de caricaturizat, din pricina ţinutelor sale colorate şi a pasiunii sale pentru amazoane.

Unele desene urmează să fie expuse în Egipt, înaintea unei alte expoziţii care va fi organizată în Qatar.

Citeşte mai multe despre:   Muammar Gaddafi,   Libia