Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Casa Albă a publicat un raport care demonstrează că regimul Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu arme chimice

Casa Albă a publicat un raport care demonstrează că regimul Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu arme chimice

Un raport al serviciilor de informații americane care arată că regimul Bashar al-Assad este responsabil pentru atacul cu arme chimice de la Damasc a fost dat publicității, vineri, de Casa Albă, relatează AFP.

Punctele principale ale raportului, prezentate de sursa citată:

Trei zile înaintea atacului:

Potrivit serviciilor secrete, există informaţii care arată că "echipele siriene responsabile de arme chimice, inclusiv membri pe care noi îi credem asociaţi Centrului de cercetare şi studii ştiinţifice siriene, pregăteau muniţie chimică înaintea atacului".

O echipă siriană care se ocupă de arme chimice s-a aflat în suburbia Adra între 18 şi 21 august, "în apropierea unei zone folosite de regim pentru a amesteca armele chimice, inclusiv gaz sarin".

În timpul celor trei zile care au precedat atacul, americanii au strâns dovezi provenind de la surse umane, interceptări electronice şi imagini din satelit care dezvăluie pregătirile.

La 21 august, "un element al regimului sirian se pregătea pentru un atac cu arme chimice în regiunea Damasc, în special folosind măşti de gaze".

21 august- ziua atacului:


Mai multe imagini din satelit arată că regimul a recurs la tiruri de rachetă şi artilerie în dimineaţa zilei de miercuri, 21 august, în mai multe cartiere din Damasc controlate de rebeli, tirurile provenind din cartiere controlate de regim. După 90 de minute, afirmă raportul, au apărut pe reţelele de socializare primele menţiuni ale unui atac chimic, în jurul orei locale 02:30. În următoarele patru ore, mii de mesaje descriau masacrul.

Americanii au identificat, de asemenea, 100 de înregistrări video, filmate în 12 locuri diferite, "majoritatea arătând un număr mare de cadavre cu urme fizice coerente cu - dar nu neapărat provocate de - o expunere la un agent neurotoxic". Ei susţin că opoziţia siriană nu are capacitatea de a falsifica toate aceste înregistrări video.

Serviciile de informaţii dezvăluie că au interceptat comunicaţii între un oficial de rang înalt "strâns informat în legătură cu ofensiva" şi care confirmă folosirea armelor chimice de către regim. Acest oficial s-ar fi declarat îngrijorat că inspectorii ONU prezenţi în capitală ar putea obţine dovezi.

În după-amiaza atacului, "avem informaţii care arată că personalul ce se ocupă de arme chimice a primit ordin să înceteze operaţiunile".

Raportul citează cifra organizaţiei neguvernamentale Médecins sans frontières, necitată explicit, de aproximativ 3.600 de răniţi ce prezintă simptome neurotoxice primiţi în trei ore în trei spitale din regiunea Damasc.

Estimarea preliminară americană este de 1.429 de morţi, dintre care 426 de copii, un bilanţ care va evolua "cu siguranţă" pe măsură ce alte informaţii vor parveni Statelor Unite.

Citeşte mai multe despre:   Casa Alba