Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cazul Bodnariu: Doi miniștri norvegieni avertizează că presiunile din partea politicienilor naționali sau a persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual

Cazul Bodnariu: Doi miniștri norvegieni avertizează că presiunile din partea politicienilor naționali sau a persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual

Un articol de: - 15 Apr 2016, 13:41
Cazul Bodnariu: Doi miniștri norvegieni avertizează că presiunile din partea politicienilor naționali sau a persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual Foto: ziaruldeiasi.ro Externe

Miniștrii norvegieni ai Copiilor și ai Afacerilor UE au transmis presei un articol comun, în contextul situației familie Bodnariu, în care precizează că "presiunile din partea politicienilor naționali sau din partea persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual", informează Hotnews.

Fără a face referire concret la cazul Bodnariu, textul, semnat de ministrul Copiilor și Egalității, Solveig Horne și ministrul norvegian al Afacerilor UE și SEE, Elisabeth Aspaker, arată că "există un interes sporit și o dorință de a avea o mai bună înțelegere asupra Serviciului norvegian de protecție a copilului".

Cei doi miniștri precizează că, atât potrivit legilor internaționale, cât și celor din Norvegia, principala perocupare a serviciilor de protecția a copilului din această țară este interesul superior al minorului.

”Conform legilor internaționale și legislației naționale, interesul superior al copilului este întotdeauna preocuparea primordială a serviciilor norvegiene de protecția copilului. Drepturile, responsabilitățile și obligațiile părinților sunt, de asemenea, luate în considerare. Legăturile familiale și continuitatea în creșterea copilului sunt principii foarte importante. Prezumția principală este: copiii ar trebui să fie crescuți de părinții lor. Așadar principalul obiectiv al serviciilor de protecția copilului este de a ajuta copiii și familiile care au probleme”, se arată în textul care a fost remis Ambasadei Norvegiei la București.

Există însă și excepții, precizează oficialii norvegieni.

”Uneori se poate să se decidă ca un copil să fie plasat în afara căminului parental, fie ca măsură de urgență, fie printr-un ordin de protecție. Numai un Comitet Regional de Protecție Socială sau Tribunalul pot emite un ordin de protecție, nu Serviciul de protecția copilului, pentru că ele sunt autorități decidente independente și imparțiale conduse de judecători. Un ordin de protecție poate fi emis dacă un copil a fost victima unei neglijențe grave, maltratare sau abuz. De asemenea, ordinul de protecție trebuie să fie necesar și în interesul superior al copilului. Convingerile religioase ale unei familii nu constituie niciodată motive valabile pentru luarea unui copil de lângă părinții săi, însă violența este un motiv. Pedeapsa corporală este ilegală în Norvegia”, se arată în articolul citat.

Miniștrii mai precizează că plasarea unui copil în afara căminului parental fără consimțământul părinților este o măsură de ultimă instanță și că potrivit unui raport recent al Consiliului Europei, Norvegia este printre țările cu numărul cel mai mic de copii aflați în îngrijire alternativă.

”Desigur, niciun sistem nu este perfect. De aceea sistemul norvegian de protecția copilului s-a format prin verificări și cumpănire, pentru a asigura investigarea acuzațiilor de erori. Dacă se dovedește că acuzațiile sunt corecte, se aplică sancțiuni.

În cazurile în care există ordin de protecție, părinții au dreptul la un proces în instanță, inclusiv la un avocat plătit de guvern, au dreptul să fie ascultați și dreptul de a contesta în instanță decizia Comitetului Regional de Protecție Socială. O dată pe an părinții pot să solicite revocarea ordinului de protecție”, mai menționează semnatarii textului.Atenție! A anunțat când vine valul 4 în România și anticipează noi restricții anti-COVID-19

De asemenea, miniștrii subliniază faptul că serviciile locale de protecția copilului și sistemul juridic norvegian sunt cele care gestionează cazurile individuale, iar presiunile externe nu sunt luate în calcul în astfel de situații.

”Ministerul norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale este responsabil pentru politica generală de protecția copilului, însă cazurile individuale de protecția copilului sunt operate de serviciile locale de protecția copilului și prin sistemul juridic norvegian. Presiunile din partea politicienilor naționali sau din partea persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual.

Cazurile de protecția copilului vizează cele mai private și dureroase momente ale vieții de familie.  Reguli de strictă confidențialitate interzic serviciilor de protecția copilului să dezvăluie orice detalii către public. De aceea, complexitatea acestor cazuri este adesea greu de perceput. Din respect pentru dreptul copilului la intimitate, trebuie să ne abținem să emitem judecăți atunci când nu cunoaștem întregul adevăr”, se mai arată în articolul citat.

 

Citeşte mai multe despre:   Protectia Copilului