Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ce este Noviciok, substanța chimică folosită în otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi

Ce este Noviciok, substanța chimică folosită în otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi

Un articol de: Catinca Giosanu - 02 Sep 2020, 23:00
Ce este Noviciok, substanța chimică folosită în otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi Sursa Foto: Hepta Externe

Novaciok, substanța care a fost descoperită în organismul lui Alexei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, aflat în comă într-un spital din Berlin, a fost dezvoltată în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980, transmite agenția de știri Reuters.

 

 

Ce se știe despre substanța cu care a fost otrăvit principalul critic al Kremlinului

 

 

Agentul chimic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîi este de cinci până la zece ori mai letal decât gazele otrăvitoare. Cu toate acestea, nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia.

Denumerea agentului chimic vine de la cuvântul ”Noviciok” care înseamnă „nou venit”. Acesta este utilizat pentru o familie de agenţi, care afectează sistemul nervos, foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de cunoscutele subtanțe otrăvitoare VX şi sarin.

Pe de altă parte, Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele care fac parte din compoziția sa către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.

În plus, în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnătură este Moscova, este interzisă trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice.Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!

 

 

”Opozantul rus Aleksei Navalnîi prezintă urme de otrăvire”

 

 

Instituţia medicală din capitala germană unde este tratat opozantul rus, Aleksei Navalnîi, a confirmat că acesta a fost otrăvit cu o substanță care aparține „grupului de inhibitori de colinesterază”, notează BBC.

Inițial, medicii ruşi care l-au îngrijit pe Aleksei Navalnîi în timpul spitalizării sale în Siberia au declarat că nu au găsit în timpul testelor colinesterază în corpul opozantului rus, în timp ce medici germani au anunţat că investigaţiile medicale indică o posibilă otrăvire a acestuia cu un fel de inhibitor de colinesterază, potrivit AFP.

„După ce a fost internat la spital, Aleksei Navalnîi a fost testat pe o mare varietate de stupefiante, substanţe sintetice şi medicinale, inclusiv inhibitori de colinesterază. Rezultatele au fost negative”, a declarat pentru agenţiile de presă ruse Aleksandr Sabaiev, toxicolog şef la spitalul de urgenţă nr.1 din Omsk, unde a fost spitalizat Navalnîi înainte de a fi transferat în Germania.

Pe de altă parte, Spitalul Charite a emis un comunicat în care se arată că „probele clinice arată o intoxicare cu o substanță care aparține grupului inhibitorilor de colinesterază”. Cadrele medicale au anunțat că starea sa este una gravă. Cu toate acestea, medicii spun că viața nu îi este pusă în pericol.

„Efectul otrăvii, inhibarea colinesterazei în organism a fost dovedită de mai multe ori și în mai multe laboratoare independente. Dl. Navalnîi este tratat cu atropină”, se arată în comunicatul transmis de medicii germani.

Susţinătorii lui Navalnîi onsideră că acestuia din urmă, autor al mai multor investigaţii despre corupţia elitelor ruseşti, i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroportul din Tomsk, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Moscova şi care a fost nevoit să aterizeze după ce lui Navalnîi i s-a făcut rău.

Citeşte mai multe despre:   Alexei Navalnii