Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ce înseamnă acordul de pace cu EAU pentru planurile de anexare a Cisiordaniei. Cum s-au poziționat SUA și Israel, după înțelegerea istorică intermediată de partea americană

Ce înseamnă acordul de pace cu EAU pentru planurile de anexare a Cisiordaniei. Cum s-au poziționat SUA și Israel, după înțelegerea istorică intermediată de partea americană

Un articol de: Vladimir Ionescu - 14 Aug 2020, 16:35
Ce înseamnă acordul de pace cu EAU pentru planurile de anexare a Cisiordaniei. Cum s-au poziționat SUA și Israel, după înțelegerea istorică intermediată de partea americană foto: Hepta.ro / DPA Images / Shadi Jarar ah Externe

Anexarea Cisordaniei nu mai este luată în calcul în prezent, iar Israelul a covenit să nu demareze această operațiune, a afirmat președintele SUA, joi noapte. La rândul său, premierul israelian Benjamin Netanyahu susține că acordul de pace cu Emiratele Arabe Unite va întârzia doar temporar demersurile pentru aplicarea suveranității Israelului, potrivit The Jerusalem Post.
 

Ce înseamnă acordul de pace cu EAU pentru planurile de anexare a Cisiordaniei


 

Israelul a fost de acord să nu o facă. Nu numai că nu mai este luată în calcul (n.r. – anexarea), au convenit să nu o facă. Cred că este foarte important. Cred că este o concesie importantă din partea Israelului, cred că a fost o concesie înțeleaptă”, a subliniat președintele SUA.

Cu toate acestea, el a adăugat că nu poate clarifica ce se va întâmpla viitor în ceea ce privește planurile de anexare, dar a reiterat că „acum nu mai e luată în calcul”.

Donald Trump a precizat că speră să îi primească la Casa Albă pe Benjamin Netanyahu și Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, liderul EAU, în următoarele trei săptămâni, pentru o ceremonie care să marcheze acordul de pace.
 

Cum s-au poziționat SUA și Israel, după înțelegerea istorică intermediată de partea americană


 

David Friedman, ambasadorul SUA în Israel, a nuanțat mesajul președintelui american și a explicat că, pentru descrierea situației curente, cuvântul ales a fost „suspendat”. Cuvântul a fost ales cu „foarte mare atenție” pentru că presupune o oprire temporară, a explicat diplomatul. Suveranitatea, spune Friedman, nu mai este luată în calcul, dar nu se poate spune că această poziție va fi permanentă.

În aceeași conferință de presă, dar ceva mai devreme, David Friedman preciza că aplicarea suveranității asupra așezărilor din Cisiordania este incompatibilă cu obiectivul de ansamblu al demersurilor pentru normalizarea relațiilor între Israel și lumea arabă.

Ambasadorul american s-a remarcat drept unul dintre cei mai proeminenți susținători ai comunităților evreiești din Iudeea și Samaria. Chiar și așa, joi noapte, pe măsură ce a discutat cu Donald Trump la Washington, el a afirmat că SUA alege scenariul păcii.

David Friedman a mai adăugat că, „avem o înțelegere cu Emiratele. Vom pune la punct toate detaliile, ambasadele, survolurile și aspectele comerciale. Mai apoi vom extrapola asta către restul regiunii”.

„Cât de mult va dura, nu pot să vă spun, dar am prioritizat pacea în dauna mișcării de suveranitate. Nu este scoasă din calcul (n.r. – permanent), este doar ceva ce a fost amânat până când îi vom oferii păcii toate șansele”, a mai spus el.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Întrebat dacă acordul cu EAU ar fi putut fi perfectat fără decizia lui Benjamin Netanyahu de a suspenda anexarea, diplomatul a răspuns: „Cred că nu le poți avea pe amândouă în același timp. Prioritizarea păcii. Suveranitate, după ce pacea a primit fiecare șansă”. Totuși, el a mai menționat că Israelului nu i s-a cerut să abandoneze permanent ideea anexării.

Târziu în noapte, președintele Donald Trump le-a transmis reporterilor prezenți la Washington că protejarea creștinilor din Orientul Mijlociu reprezintă o parte importantă din nașterea acordului de pace intermediat de America.

 

Citeşte mai multe despre:   Israel,   SUA,   EAU,   Donald Trump