Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ce înseamnă LEGEA MARȚIALĂ pentru ucrainenii de rând? Cenzurarea presei și limitarea călătoriilor, corespondenței și educației sunt doar câteva dintre măsuri

Ce înseamnă LEGEA MARȚIALĂ pentru ucrainenii de rând? Cenzurarea presei și limitarea călătoriilor, corespondenței și educației sunt doar câteva dintre măsuri

Un articol de: B1.ro - 28 Noi 2018, 11:24
Ce înseamnă LEGEA MARȚIALĂ pentru ucrainenii de rând? Cenzurarea presei și limitarea călătoriilor, corespondenței și educației sunt doar câteva dintre măsuri sursă foto: The Independent Externe

Ucrainenii de rând nu înțeleg încă ce presupune Legea marțială parțială, deși au trecut mai bine de 24 de ore de când Rada de la Kiev a adoptat actul normativ, la propunerea președintelui Poroșenko, relatează The Independent.

Legea marțială parțială, scrie sursa citată, diferă mult de cea prevăzută în legislația din anul 2015. Cu alte cuvinte, noua lege permite interzicerea călătoriilor, cenzurarea acelei părți din presă considerată ca fiind „împotriva intereselor naționale”, interzicerea protestelor și adunărilor publice, limitarea corespondeței private și a comunicațiilor și, mai mult decât atât, introduce o limită asupra educației, vieții private și de familie.

Cu toate acestea,  textul privind Legea marțială a fost moderat semnificativ, comparativ cu momentul în care președintele Poroșenko anunța pentru prima oară dispoziția extraordinară. Dacă inițial se dorea ca Legea marțială să dureze 60 de zile și să se aplice pentru tot teritoriul ucrainean, forma finală a actului normativ stipulează o valabilitate de doar 30 de zile, pentru doar 10 regiuni din țară.

Numărul de zile ar fi fost redus deoarece, în caz contrar alegerile prezidențiale din luna martie a anului viitor ar fi fost amânate - ceea ce a stârnit neplăceri în rândul Opoziției de la Kiev. Independent scrie că fără acest compromis textul de lege n-ar fi trecut de Parlamentul ucrainean.

Cotidianul britanic scrie că populația ucraineană din regiunile de frontieră a fost cuprinsă de panică, după ce Parlamentul a introdus această măsură, de la care se așteptau să aibă un impact semnificativ asupra mai multor niveluri ale vieții de zi cu zi.

În Odessa, oraș din sudul Ucrainei, au existat zvonuri potrivit cărora autoritățile se pregătesc să mobilizeze forțat populația, dar s-au dovedit a fi false. Mai mult decât atât, în alte orașe din regiune, au fost vehiculate căderi abrupte ale monedelor străine.

Citeşte mai multe despre:   legea martiala,   Ucraina,   Petro Porosenko