Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ce înseamnă pentru Moldova alegerile anticipate din 11 iulie

Ce înseamnă pentru Moldova alegerile anticipate din 11 iulie

Un articol de: George Lupu - 04 Mai 2021, 12:16
Ce înseamnă pentru Moldova alegerile anticipate din 11 iulie foto: Hepta.ro / Sputnik / Mihai Karaush Externe

În Republica Moldova urmează să se desfășoare alegeri anticipate pe 11 iulie, după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău în urmă cu o săptămână, la câteva minute după ce Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență. Alegerile anticipate au ca semnificație o soluție pentru rezolvarea unei lungi crize politice în Republica Moldova, după demisia guvernului Ion Chicu. De asemenea, alagerile anticipate pot conduce la consolidarea partidului PAS și diminuarea influenței PSRM.

 

Semnificația alegerilor anticipate din Republica Moldova

 

Care este mai exact semnificația alegerilor anticipate? Analiștii se așteaptă ca PAS să câștige alegerile, însă cel mai probabil nu va putea forma majoritatea de unul singur și va avea nevoie să formeze o majoritate cu alte forțe politice pro-europene și un partener junior în coaliție.  PSRM, principalul partid din actualul Parlament, și-ar vedea scorul electoral diminuat, iar facțiunile ce au rezultat din Partidului Democrat ar avea probleme în a depăși pragul electoral.

Prin această mișcare, majoritatea PSRM-Șor a încercat să evite dizolvarea Parlamentului, după ce legislativul de la Chișinău și-a epuizat toate șansele de învestire a unui nou guvern și, la solicitarea Maiei Sandu, a emis un aviz privind constatarea circumstanțelor dizolvării legislativului.

După decizia Curții Constituționale de anulare a stării de urgență, socialiștii i-au cerut Maiei Sandu să identifice acum soluții la toate problemele din țară și să spună cum intenționează să organizeze alegeri fără bani (guvernul demisionar nu a prevăzut bani pentru anticipate), pe timp de pandemie, în condițiile în care doar 3 la sută din populație este imunizată. Unul dintre fruntașii PSRM, Vlad Batrîncea, a spus că a fost creat un precedent periculos pentru Republica Moldova prin faptul că Parlamentul a fost înlăturat de la luarea deciziilor, iar deputatul PSRM, Petru Burduja, a menționat că decizia Curții, prin care s-a deschis calea spre dizolvarea parlamentului, este „un păcat în săptămâna patimilor”.

Pe de altă parte, Maia Sandu a pledat pentru un guvern responsabil și o majoritate parlamentară stabilă. Liderul din stânga Prutului a explicat că haosul „pe care unii au încercat din răsputeri să îl prelungească și să îl adâncească, ca să poată fura în continuare”, este tot mai aproape de sfârșit.

„Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri, vom numi un Guvern responsabil, care se va baza pe o majoritate stabilă, și vom îndrepta lucrurile în țară. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor. Guvernul urmează să aloce, din bugetul de stat, resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor. Urmează un efort mare.

Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să îl prelungească și să îl adâncească, ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune!”, a mai spus Maia Sandu.S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

 

Pregătirea alegerilor anticipate în Republica Moldova

 

Membrii Comisiei Electoarale Centrale s-au întâlnit, joi, cu președinta Maia Sandu, începând pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate.

Cu o zi mai devreme, șefa statului a dizolvat parlamentul care nu a putut instala un nou guvern în peste trei luni și a spus că anticipatele vor avea loc la 11 iulie. Într-un comunicat, se spune că membrii CEC au discutat cu șefa statului despre cum să se asigure un proces electoral liber și corect.

Vineri, CEC va avea o ședință la care va estima bugetul scrutinului și-l va prezenta guvernului interimar pentru finanțare. Dizolvarea parlamentului a fost criticată aspru de majoritatea parlamentară în frunte cu socialiștii. Maia Sandu a spus într-o postare pe Facebook că a cerut organizarea alegerilor „în condiții de maximă siguranță sanitară” și vaccinarea funcționari electorali împotriva COVID-19.

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   alegeri anticipate,   Republica Moldova