Ce își propune Joe Biden în prima zi de mandat la Casa Albă. SUA se vor întoarce în Acordul de la Paris

Ce își propune Joe Biden în prima zi de mandat la Casa Albă. SUA se vor întoarce în Acordul de la Paris
Foto: Hepta - Abaca Press / CNP/ABACA

Democratul Joe Biden devine oficial, miercuri, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Alături de vicepreședinta Kamala Harris, prima femeie care ocupă o astfel de funcție, Biden are obiective clare, iar o parte dintre punctele aflate pe agendă vizează anularea unor decizii luate de predecesorul său, Donald Trump. Una dintre acestea urmărește revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Cererea de întoarcere în acest pact va fi depusă la Organizația Națiunilor Unite chiar în cursul acestei zile.

Joe Biden aduce SUA înapoi în Acordul de la Paris privind schimbările climatice

Chiar din prima zi de mandat la Casa Albă, președintele Joe Biden va semna mai multe acte ce întorc decizii mai vechi ale predecesorului său, republicanul Donald Trump: revenirea SUA în cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice, ordinul pentru blocarea construirii zidului de la granița cu Mexic și anularea mai multor decizii ale Administrației Trump în privința imigranților.

Cererea de revenire în Acordul de la Paris va fi depusă chiar miercuri la Organizația Națiunilor Unite. SUA vor deveni oficial parte a acordului abia peste 30 de zile.

„Statele Unite vor reveni în Acordul de la Paris în prima zi a mandatului meu de preşedinte. Voi începe imediat să lucrez împreună cu omologii mei din lume pentru a face tot ce este posibil, inclusiv convocarea liderilor economiilor importante pentru un summit privind clima în primele mele 100 de zile de mandat”, promitea Biden anul trecut.

Joe Biden l-a numit în funcția de consilier special pentru probleme de mediu și schimbări climatice chiar pe John Kerry, fostul secretar de stat pe perioada celui de-al doilea mandat al președintelui Barack Obama. Kerry este un susținător al Acordului climatic de la Paris.

Prin Acordul de la Paris, semnatarii s-au angajat să contribuie la limitarea încălzirii globale sub pragul de 1.5°C și să împingă ținta de zero emisii în planurile lor. Vizată este și implementarea unui mecanism prin care statele să accelereze procesul de decarbonare o dată la cinci ani.

Donald Trump retrăsese SUA din Acordul climatic de la Paris. Motivele invocate

Donald Trump a retras SUA din Acordul de la Paris pe motiv că acesta afectează mediul de afaceri american și oferă avantaje altor state. De altfel, republicanul a pus în mod repetat la îndoială dovezile științifice privind schimbările climatice.

„Acordul de la Paris nu a fost menit să salveze mediul, el a fost creat pentru a ucide economia americană”, a spus Trump, la summitul G20 de anul trecut.

El a anunțat prima dată retragerea SUA din acord în 2017, dar aceasta a devenit efectiv abia anul trecut, chiar a doua zi după alegerile prezidenţiale pe care le-a pierdut.

Statele Unite au devenit astfel prima naţiune care a ieșit din pactul ce fusese semnat de aproape toate ţările, în 2015.

Alte decizii ale lui Trump întoarse de Biden chiar de la debutul mandatului de președinte al SUA

De asemenea, chiar de la începutul mandatului, Biden va revoca starea de necesitate pe care a invocat-o Trump pentru a finanța construcția zidurilor la frontiera cu Mexicul. El vrea astfel să redirecționeze sumele de bani către proiecte cu adevărat importante.

Totodată, Joe Biden va anula ordinele executive ale lui Trump care reglementau situația imigranților. De exemplu, democratul va anula interdicţia de călătorie care a fost impusă unor ţări cu majoritate musulmană.

Administrația Biden a mai anunțat că, tot de la începutul mandatului, va fi semnat și un ordin executiv pentru a ajuta la prevenirea și combaterea discriminării pe baza identității de gen și a orientării sexuale.

Urmăriți B1TV.ro și pe