Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Coronavirusul: Ce este, când a lovit pentru prima dată și cum se transmite de la animal la om / Evoluţia virusului din 1930 şi până acum

Coronavirusul: Ce este, când a lovit pentru prima dată și cum se transmite de la animal la om / Evoluţia virusului din 1930 şi până acum

Un articol de: Beatris Ionita - 31 Mar 2020, 13:58
Coronavirusul: Ce este, când a lovit pentru prima dată și cum se transmite de la animal la om / Evoluţia virusului din 1930 şi până acum Galerie foto (3) Externe

Un nou focar de coronavirus a izbucnit în luna decembrie 2019, în Wuhan, provincia Hubei, China.

Între timp s-a răspândit pe șase continente și în peste 150 de țări, iar până la sfârșitul lunii martie 2020, au infectat aproape  800,000 de persoane și a provocat 40,000 de decese, în toată lumea.

A fsot numit „Covid-19″, astfel încât să fie uşor de pronunţat și să nu vizeze o anumită ţară sau populație, iar în limbaj de specialtate a primit denumirea de SARS-CoV-2.

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile au fost descoperite la începutul anilor 1930, când s-a dovedit că o infecție respiratorie acută a puilor domesticiti este cauzată de un virus cunoscut în prezent ca virusul bronșitei infecțioase aviare (IBV).

În atenția specialiștilor din 1960, virusul a fost numit coronavirus pentru aspectul de „coroană” a proteinelor zaharice care apar din jurul particulelor.

Coronavirusurile fac parte din familia Coronavirinae și sunt o familie mare de viruși zoonotici (care pot fi transmisi de la animale la oameni) și care pătrund în organism și dau manifestări de gripă, culminând cu probleme respiratorii grave. Există multe coronavirusuri purtate de animale, dar care nu au dezvoltat o mutație care să le permită să se atașeze de celule umană.

Doar șapte tipuri de coronavirusuri au fost transmise omului, dintre care patru sunt cunoscute încă din anii ’60 și provoacă răceli ușoare. COVID-19 este cel mai recent, după SARS (2002-2003)și MERS (2012).

Cum se transmite?

COVID-19 se transmite de la om la om prin picături de secreție, atunci când o persoană strănută sau tușește, dar poate fi contactat și de pe suprafețele , pe care rezistă activ timp de 30 de minute. Perioada de incubare a unui coronavirus variază, dar, în general, este de la 2 zile până la 2 săptămâni, cu o durată medie de 5 zile.

Simptome

Boala debutează ca o gripa, iar mai apoi provoacă probleme respiratorii, cum ar fi tuse uscată, febră, și dificultăți de respirație. În cazuri mai grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și deces.

Plămâni afectați de coronavirus

În cazul COVID-19, nu există un tratament sau vaccin care să neutralizeze virusul, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

De la ce animal s-a transmis?
În cazul COVID-19, șerpii au fost inițial suspectați ca fiind o sursă potențială pentru epidemie, deși alți experți au considerat că acest lucru este improbabil și au propus lilieci. Încă nu s-a stabilit de la ce animal s-a transmis acest tip de coronavirus, dar specialiștii spun că mutația avut loc într-una dintre piețele alimentare insalubre din Asia, unde sunt vândute animale vii, care sunt sacrificate pe loc. 

SARS și MERS

Focarele anterioare de coronavirus (MERS) au izbucnit în Orientul Mijlociu, în septembrie 2012, și SARS, în sudul Chinei, în 2003.

MERS a infectat aproximativ 2,500 de persoane și a dus la peste 850 de decese, în timp ce SARS a infectat peste 8,000 de persoane și a avut ca rezultat aproape 800 de decese. Rata mortalității în cazul acestor coronavirusuri a fost de 35% și, respectiv, 10%.

Sindromul respirator acut sever (SARS) a fost descoperit pentru prima dată în Asia în februarie 2003. Focarul a durat aproximativ șase luni, în timp ce boala s-a răspândit în peste 20 zeci de țări din America de Nord, America de Sud, Europa și Asia înainte de a fi oprită în iulie 2003.

 

Citeşte mai multe despre:   coronavirus