Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cea mai CONTROVERSATĂ FILMARE din istorie, scoasă la licitaţie! Adepţii teoriei CONSPIRAŢIEI au luat foc

Cea mai CONTROVERSATĂ FILMARE din istorie, scoasă la licitaţie! Adepţii teoriei CONSPIRAŢIEI au luat foc

Un articol de: B1.ro - 01 Iul 2019, 13:01
Cea mai CONTROVERSATĂ FILMARE din istorie, scoasă la licitaţie! Adepţii teoriei CONSPIRAŢIEI au luat foc Externe

O înregistrare a primilor pași făcuți pe lună de Neil Armstrong va fi scoasă la licitație de casa Sotheby´s, pe 20 iulie.

BOMBĂ ÎN SHOWBIZ! BIETUL SMILEY! S-A ÎNTÂMPLAT LA VOLAN! AVEA VITEZĂ MARE ( GALERIE FOTO)

După aselenizarea de pe 20 iulie, 1969, NASA a șters multe înregistrări originale pentru a refolosi banda cu scopul de a scădea cheltuielile agenției, spune Gary George, care era student atunci când a cumpărat peste 1.100 de înregistrări de la NASA la prețul de 218 dolari în timpul unei licitații a materialelor oferite de oficialități în 1976.
LACRIMI PENTRU HORIA MOCULESCU! ANUNȚUL MORȚII A FOST FĂCUT ÎN MIEZ DE NOAPTE! IMAGINI ȘOCANTE (FOTO)KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

“Nu m-am gândit că e ceva de valoare pe acele benzi” a afirmat George, acum în vârstă de 65 de ani, citat de Reuters. “Le vindeam posturilor de televiziune pentru a fi refolosite”. Trei dintre înregistrări s-au dovedit însă a fi inestimabile. Una dintre acestea surprinde primii pași făcuți pe lună de Neil Armstrong ca și momentul în care rostește celebrele cuvinte ”Un pas mic pentru om, dar un salt uriaș pentru umanitate”.
INCENDIAR! ANDREEA BĂLAN, GOALĂ PUȘCĂ PE INTERNET! IMAGINILE I-AU ȘOCAT PE FANI! A CRĂPAT DE RUȘINE (GALERIE FOTO)

În imagini apare și astronautul Buzz Aldrin plutind în condițiile de gravitație scăzută de pe lună ca și momentul în care membrii misiunii lunare vorbesc la telefon cu președintele american din acel moment, Richard Nixon, și momentul în care este plasat steagul Statelor Unite pe suprafața Lunii, spun cei de la Sotheby’s.

Potrivit specialiștilor, prețul înregistrărilor ar trebui să urce până la 2 milioane de dolari în momentul în care vor fi puse în vânzare de casa de licitații din New York. În 2017, aceeaşi casă de licitaţii a vândut un sac închis cu fermoar pe care scria ”Mostră de sol lunar”, folosită de Armstrong în expediția din 1969, la prețul de 1,8 milioane de dolari.

După ce a cumpărat lotul de înregistrări, George a vândut opt dintre acestea unui post de televiziune pentru 50 de dolari de exemplar. Abia atunci când încărca înregistrările în mașină ca să le doneze unei biserici încercând să obțină o scutire de taxe, tatăl său a remarcat trei înregistrări cu eticheta “Apollo 11 EVA”, o prescurtare pentru ”activități în afara vehicolului” (extra vehicular activity), termenii folosiți de NASA pentru aselenizare.

Culmea este că în 2006 NASA a recunoscut că nu mai poate găsi înregistrările originale ale epocalului eveniment. Afirmaţia a dat apă la moară adepţilor teoriei conspiraţiei care susţin şi azi că aselenizarea din 1969 a avut loc într-un studio de filmare de pe Pământ.

 
Abia în 2008, George a aflat în timpul unei vacanțe împreună cu un prieten de la NASA că agenția a pierdut înregistrările originale și încearcă să le localizeze.

În acel moment, George nu avea aparatura necesară ca să vadă ce se află pe înregistrări, și nu știa exact ce o să găsească. Dar după ce i-au cerut cei de la NASA să le înapoieze înregistrările George a văzut pentru prima dată imaginile la un studio din California.

Potrivit The Guardian, sunetul și imaginea din înregistrări au fost captate cu o cameră pe care o purta Armstrong, cameră care a rămas pe Lună până astăzi.