Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe CEDO: Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică” și nu încalcă dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului

CEDO: Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică” și nu încalcă dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului

Un articol de: George Lupu - 08 Apr 2021, 15:42
CEDO: Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică” și nu încalcă dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului Foto: Pixabay.com Externe

Vaccinarea obligatorie nu încalcă drepturile omului, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care a hotărât că amenzile date de statul ceh unor părinți ce au refuzat vaccinarea copiilor nu au fost nerezonabile. Potrivit deciziei curții, vaccinarea este „necesară într-o societate democratică”.

Vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispozițiilor Convenției Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieții private”.

„Politica de vaccinare urmărește obiective legitime de protejare a sănătății, precum și a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât și pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

Vaccinarea obligatorie este puternic susținută de toate autoritățile relevante din Cehia, remarcă judecătorii Curții, care afirmă că sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar și celor care se consideră mai puțin amenințați de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”.

Curtea a fost sesizată de părinții unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniță în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinați. În plus, legislația cehă prevede posibilitatea amendării părinților care nu respectă, fără motive întemeiate, obligația de a-și vaccina copiii împotriva celor nouă boli, iar unii dintre reclamanții în cazul judecat de CEDO au fost amendați.

Citeşte mai multe despre:   CEDO