Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cercetătorii anunță riscul de răspândire globală a unor bacterii patogene

Cercetătorii anunță riscul de răspândire globală a unor bacterii patogene

În urma unei lucrări realizată de Timothy Walsh și colegii săi de la Universitatea din Cardiff s-a descoperit că o genă care face ca o gamă de bacterii să devină rezistente la antibiotice a fost descoperită recent în bacteriile din apa potabilă din Delhi, notează Green Report.

Potrivit cerecetătorilor, gena este cunoscută sub numele NDM-1 și este larg răspândită în apa potabilă din orașul indian.

Se pare că gena va ajunge, inevitabil, în spitale prin flora intestinală a pacienților ce consumă apă, și are un potențial ridicat de răspândire la scară globală.

Acest tip de genă face ca mai multe tipuri de bacterii, precum E-coli sau Klebsiella pneumoniae, să dezvolte o rezistență mărită chiar și la carbapeneme, antibiotice puternice folosite atunci când antibioticele obișnuite dau greș.

Mai mult, cercetătorii au descoperit că gena a ajuns și în bacteriile care cauzează holera și dizenteria.

"Este îngrijorător faptul că noua formă de dizenterie este momentan netratabilă", a declarat Mark Toleman, unul din membri echipei.

"Trebuie să tragem un semnal de alarmă deoarece ne aflăm într-o situație critică în care rezistența unor bacterii la antibiotice a atins niveluri fără precedent, iar crearea unor noi antibiotice se face destul de lent", a afirmat directorul general în Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, citată de Green Report.

Directorul general a mai declarat că dacă "problema nu va fi abordată la scară mondială, nicio țară nu va fi în deplină siguranță".

Potrivit sursei precizate deja gena NDM-1 a ajuns în Marea Britanie, și asta din cauza turismului internațional și turismului medical.

Citeşte mai multe despre:   cercetători,   Marea Britanie