Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cercetătorii ruși încearcă să extragă virusuri preistorice din rămășițele unor animale ieșite la supravață în urma topirii ghețarilor

Cercetătorii ruși încearcă să extragă virusuri preistorice din rămășițele unor animale ieșite la supravață în urma topirii ghețarilor

Un articol de: George Lupu - 17 Feb 2021, 13:13
Cercetătorii ruși încearcă să extragă virusuri preistorice din rămășițele unor animale ieșite la supravață în urma topirii ghețarilor foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Iliya Pitalev Externe

În plină pandemie de COVID-19, ruşii de la celebrul laborator VEKTOR din Siberia (în epoca sovietică, constituia avangarda cercetărilor în domeniul armelor bacteriologice), în colaborare cu Universitatea din Iakuţk, au lansat un program de cercetare în domeniul virusurilor preistorice, analizând rămăşiţele unor animale care au ieşit la suprafaţă în urma procesului rapid de dezgheţare a permafrostului.

 

Un laborator din Siberia va cerceta virusurile preistorice

 

Laboratorul din Siberia a declarat că scopul proiectului a fost identificarea paleovirusurilor și efectuarea de cercetări avansate în evoluția virusului. Cercetarea în colaborare cu Universitatea din Yakutsk a început cu analiza țesuturilor extrase dintr-un cal preistoric despre care se crede că are cel puțin 4.500 de ani, scrie ctvnews.ca.

Vektor a spus că rămășițele au fost descoperite în 2009 în Yakutia, o vastă regiune siberiană unde sunt descoperite în mod regulat rămășițe de animale paleolitice, inclusiv mamuți.

Cercetătorii au spus că vor cerceta și rămășițele mamuților, elanilor, câinilor, potârnichilor, rozătoarelor, iepurilor și altor animale preistorice.

Maxim Cheprasov, șeful laboratorului Muzeului Mamut de la Universitatea Yakutsk, a declarat într-un comunicat de presă că animalele recuperate au făcut deja obiectul unor studii bacteriene. El a adăugat însă: „Realizăm pentru prima dată studii asupra paleovirusurilor”.

Fost centru pentru dezvoltarea armelor biologice în epoca sovietică, laboratorul Vektor din regiunea Novosibirsk din Siberia este una dintre cele două facilități din lume care stochează virusul variolei. Vektor a dezvoltat un vaccin împotriva coronavirusului, EpiVacCorona, care a fost autorizat în octombrie în Rusia și este programat să înceapă producția de masă în cursul acestei luni.

Oamenii de știință spun că Arctica se încălzește de două ori mai repede decât media globală, punând în pericol viața sălbatică locală și eliberând carbon stocat în permafrostul care se topește.Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos

 

Cât de periculoase sunt virusurile care ies la suprafața după topirea ghețarilor

 

Un studiu semnat de cercetători chinezi şi americani în  urma unei expediţii ştiinţifice organizate în Tibet în 2015, indică descoperirea a 28 de tipuri de virusuri (paleovirusuri), îngropate în gheaţă acum 15.000 de ani, aşa cum relatează cei de la site-ul BioRxiv.

Echipa a cules mostre din zona Guliya şi, introducând două carote în gheaţa care începea să se topească, au identificat 33 de grupe de virusuri, printre care 28 absolut necunoscute.

Potrivit cercetărilor, apa rezultată din topirea gheţarilor sau a «gheţii eterne» ar putea să ducă patogeni primejdioşi în cursurile de apă, provocând o potenţială expunere a oamenilor la noi tipuri de microbi" - anunţă autorii acestui document.

Aici intrăm în problematica, absolut reală şi urgentă pe care o pune topirea - în unele zone chiar accentuată - a permafrostului, „solul care rămâne îngheţat în tot timpul anului la o adâncime între 2 şi 15 metri.

Regiunile de permafrost se află în ţinuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depăşeşte -1 °C şi cantitatea medie anuală de precipitaţii este sub 1.000 mm. Regiunile de permafrost se află în regiunea polară, regiunile munţilor înalţi, în aceste regiuni existând numai o vegetaţie săracă de tundră. Ţinuturile de permafrost ocupă un procent de 20-25% din suprafaţa de uscat a pământului. Regiunile unde domină solurile permanent îngheţate se află în Groenlanda, 99%, Alaska, 80%, Rusia, 50%, Canada, 40-50% şi China, 20%.

Aceste regiuni poziţionate exact din punct geografic se află în Canada de nord, Alaska de nord, toată suprafaţa Groenlandei, nordul Scandinaviei şi regiunile din Siberia de nord, ce se întinde până în nordul Mongoliei.

Citeşte mai multe despre:   Rusia