Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cerșetorii români, atacați în Suedia. În Luxemburg, ei sunt subiect de scandal (VIDEO)

Cerșetorii români, atacați în Suedia. În Luxemburg, ei sunt subiect de scandal (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 09 Aug 2015, 19:30
Externe

Tratament extrem pentru un rrom din România, plecat în Suedia la cerşit. Gheorghe Rancu acuză că i s-a aruncat peste faţă o substanţă ce conţinea clor, în timp ce dormea într-un parc. Şi în Luxemburg, localnicii sunt revoltaţi de cerşetorii români. Un avocat celebru a stârnit polemici aprinse, după ce a cerut autorităţilor să ia măsuri împotriva acestora, pe care i-a calificat drept dezgustători şi obraznici. Mesajul a fost condamnat de ambasadorul României, informează B1 TV.

Rromii români care merg în Suedia se confrunta cu un val tot mai intens de violenţe împotriva lor - unii fiind chiar atacaţi cu acid sau incendiaţi. Este și cazul lui Gheorghe Rancu. După ce a cerşit pe timpul nopţii lângă barurile și cluburile din Stockholm, dimineaţă, după ce a adormit într-un parc, s-a trezit cu o durere la faţă. Bărbatul în vârstă de 27 de ani fusese atacat cu o substanţă, despre care poliţiştii susţin ca ar fi conținut clor. Omul a rămas cu semne pe faţă. Deocamdată nu există niciun suspect în legătura cu acest incident.

Huliţi sunt cerşetorii români şi în Luxemburg. Avocatul Gaston Vogel i-a transmis primarului din Luxemburg o scrisoare deschisă în care foloseşte termeni extrem de duri la adresa cerşetorilor romi veniţi din ţara noastră.

"Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degajă zilnic grupurile de cerșetori dezgustători, obraznici, care, în virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung în Luxemburg, fără niciun control, din îndepărtata Românie", a scris Vogel.

Avocatul i-a cerut primarului să ia măsuri împotriva cerşetorilor şi să asigure liniştea, siguranţa şi salubritatea oraşului. De partea cealaltă, edilul luxemburghez Lydie Polfer a explicat că autorităţile fac eforturi pentru a rezolva această problemă, dar a criticat termenii folosiţi de Vogel.

La rândul său, ambasadorul României în Luxemburg a criticat discursul calomnios al lui Gaston Vogel.

”Apreciem că este necesară o atenţie suplimentară, pentru a evita promovarea prin presă a stigmatizărilor şi generalizărilor nocive, pe care suntem convinşi că nu le împărtăşiţi. O generalizare de acest tip este cea prin care România este numită ca fiind ţară de origine a tuturor persoanelor care cerşesc, descrise de altfel într-un mod discriminatoriu şi nedemn, se precizează într-un comunicat al Ambasadei române, care mai aminteşte şi că libertatea de circulaţie este un drept fundamental al cetăţenilor europeni.

Cerșetorii români, atacați cu acid în Suedia


Citeşte mai multe despre:   Suedia,   Luxemburg,   discriminare,   romi