Cetățenii Republicii Moldova, sceptici cu privire la aderarea la UE și NATO. Ce partide ar intra în Parlament, în cazul unor alegeri anticipate
Maia Sandu a devenit primul președintele pro-occidental al Republicii Moldova, după mai bine de trei decenii în care micul stat de peste Prut a fost condus de pro-ruși. În ciuda acestei opțiuni, populația este sceptică în ceea ce privește aderarea la UE și NATO.
Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a realizat o cercetare care prezintă opțiunile electorale ale cetățenilor și modul în care privesc Uniunea Europeană și NATO.
25% dintre respondenți doresc aderarea la NATO
În cazul unui referendum, doar 42% din populația țării ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE și 39% la Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia. Doar 25% își doresc aderarea la NATO, în timp ce 50% s-au poziționat ferm anti-NATO.
42% dintre cei intervievați susțin formarea unui nou guvern, iar 39% își doresc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajului, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi, 36%, urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) - 33%, Partidul Sor (al fostului primar de Soroca, Ilan Sor) - 10% și Partidul Nostru (al lui Renato Usatai, primarul din Bălți) - 7%., se arată în datele prezentate de Radio Chișinău.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.191 de persoane, în perioada 12-20 februarie 2021. Marja de eroare este de 3%.