Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne pentru a-și alege un nou Parlament: 43.000 persoane au votat în prima oră

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne pentru a-și alege un nou Parlament: 43.000 persoane au votat în prima oră

Un articol de: B1 TV - 30 Noi 2014, 10:21
Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne pentru a-și alege un nou Parlament: 43.000 persoane au votat în prima oră Externe

Cetăţenii Republicii Moldova merg duminică la urne pentru a alege noul Parlament de la Chişinău. Un scrutin cu adevărat istoric pentru vecinii de peste Prut, cel mai important de la cădere comunismului. Republica Moldova are de ales între o cale proeuropeană şi una prorusă. Potrivit autorităţilor, până la la ora 09:00 s-au prezentat la urne peste 43.000 de alegători, dar şi preşedintele ţării, Nicolae Timofti. Cetăţenii moldoveni pot vota şi în ţara noastră. Secţii de votare au fost deschise în 9 oraşe din România.

La alegeri participă 24 de concurenţi, dintre care 19 partide politice, 1 bloc electoral şi 4 candidaţi independenţi. Alegerile vor fi declarate valabile dacă la ele vor participa mai mult de o treime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Cei aproximativ 3 milioane de oameni au la dispoziţie intervalul orar între 7.00 şi 21.00 pentru a îşi exprima opţiunea politică.

Cetăţenii vor stabili la urne, cui vor acorda cele 101 mandate de parlamentari. Vor intra în Parlamentul Republicii partidele şi candidaţii independenţi care trec de pragul de 6%, în baza unui sistem proportional.

Alegerile vin în contextul în care partidele din coaliţia guvernamentală promovează o politică pro-europeană, în timp ce Partidul Socialist condus de Igor Dodon şi Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin, aflate în Opoziţie, susţin aderarea Republicii Moldova la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Un sondaj publicat cu o saptamana inaintea alegerilor arata ca Partidul Comunistilor din Republica Moldova se afla pe primul loc in optiuni. Potrivit sondajului realizat in perioada 8-19 noiembrie, PCRM ar obtine 19,6%, liberal-democrati 17,2%, democratii: 14,2%.

Aproximativ 15.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova vor vota şi în România, unde au la dispoziţie 11 secţii de votare, cosiderate de unii insuficiente. Două dintre ele se află în Capitală, două la Iaşi şi câte una în Suceava, Bacău, Constanţa, Galaţi, Braşov, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Cu toate acestea, cetăţenii moldoveni din România sunt mai norocoşi ca cei aproximativ 200.000 de moldoveni din Transnistira care cel mai probabil nu îşi vor putea exprima opţiunea politică. Mai ales că Ministerul rus al Apărării a anunţat că trupele sale au dublat numărul exerciţiilor militare din regiune la peste 800 de activităţi militare. În aceeaşi situaţie se află şi cei aproape 300.000 de oameni plecaţi la muncă în Rusia. nÎn timp ce la nivelul Uniunii Europene au fost organizate 95 de secţii de votare pentru cei 350.000 de moldoveni.

SONDAJ ÎNAINTEA ALEGERILOR DIN MOLDOVA


PCRM - 19,6%

PLDM 17,2%

PDM n 14,2%

PARTIDUL LIBERAL: 8,5%

SECŢII DE VOTARE DIN ROMÂNIA


Bucureşti - 2

Iaşi - 2

Suceava - 1

Bacău - 1

Constanţa - 1

Galaţi - 1

Braşov - 1

Cluj-Napoca - 1

Timişoara - 1

MOLDOVENII DIN DIASPORA

România

-15.000 de oameni

-11 secţii de votare

Transnistria

-200.000 de oameni

Rusia

-300.000 de oameni

U.E.


-350.000 de oameni

-95 secţii de votare

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   vot,   alegeri parlamentare