Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cheltuielile militare NATO cresc al şaselea an consecutiv. România a alocat 2,38% din PIB

Cheltuielile militare NATO cresc al şaselea an consecutiv. România a alocat 2,38% din PIB

Un articol de: Traian Avarvarei - 21 Oct 2020, 17:35
Cheltuielile militare NATO cresc al şaselea an consecutiv. România a alocat 2,38% din PIB foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Cheltuielile statelor europene membre NATO şi ale Canadei în domeniul Aprării cresc al şaselea an consecutiv. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a anunțat, miercuri, că o trime dintre statele membre ating obiectivul alocării a 2% din PIB, inclusiv România.


 

România a alocat 2,38% din PIB pentru apărare


 

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic a publicat miercuri datele cheltuielilor în domeniul Apărării ale statelor membre NATO.

”Anul acesta va fi al şaselea an consecutiv de creştere a cheltuielilor militare ale aliaţilor europeni şi Canadei, o creştere reală de 4,3%. Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue”, a anunţat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, cu o zi înaintea unei reuniuni prin videoconferinţă a miniştrilor Apărării din statele membre NATO, transmite news.ro.

Dintre cele 30 de state membre, zece depăşesc acest prag în 2020 - între care Grecia (2,58%), Regatul Unit (2,43%), România (2,38%) Polonia (2,30%) şi Franţa (2,11%).

România a alocat 2,38% din PIB pentru apărare

 


 Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce

România, pe locul al şaptelea în UE ca nivel al cheltuielilor militare în PIB, în luna martie 

Potrivit datelor publicate luni de Eurostat în luna martie a acestui an, (date pe 2018), România se află pe locul al şaptelea în rândul ţărilor UE. 

Bugetul alocat Armatei a crescut cu 13% faţă de anul anterior, de la 20 mld. euro în 2019 la 23 mld. euro în 2020. La nivelul cheltuielilor prevăzute în bugetul pe 2020, cea mai mare creştere faţă de 2019 este la categoria cheltuielilor de capital (achiziţia de echipamente şi armament): 8 mld. lei, în creştere cu 23% faţă de 2019, când cheltuielile de capital au fost de 6,1 mld. lei, potrivit ZF.

Alte cheltuieli semnificative prevăzute în bugetul Armatei pentru 2020 sunt cheltuielile de personal (salariile angajaţilor din armată), de circa 7,8 mld. lei, dar şi asistenţa socială, adică pensiile cadrelor militare în rezervă, de circa 3,8 miliarde lei.

România, pe locul al şaptelea în UE ca nivel al cheltuielilor militare în PIB, în luna martie

Foto: Ziarul Financiar


 


 

Citeşte mai multe despre:   PIB,   NATO,   aparare