Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe China a pus capăt unor operațiuni de spionaj americane ucigând surse ale CIA

China a pus capăt unor operațiuni de spionaj americane ucigând surse ale CIA

Un articol de: - 21 Mai 2017, 11:32
China a pus capăt unor operațiuni de spionaj americane ucigând surse ale CIA Foto:BBC Externe

Până la 20 de spioni ai CIA din China au fost uciși sau au ajuns după gratii în perioada 2010-2012, informează New York Times. Unul dintre informatori a fost împușcat chiar în curtea unei clădiri guvernamentale ca un avertisment pentru restul.

Patru foști ofițeri CIA au susținut că informațiile primite de la sursele din interiorul birocrației de la Beijing au început să dispară în 2010, iar informatorii de la începutul anului 2011.

Mai mult, se pare că autoritățile chineze oferă o recompensă în numerar pentru spionii străini.

În 2012, un oficial din cadrul ministerului de securitate al Chinei a fost arestat pentru suspiciunea de spionaj pentru SUA. Se bănuieşte că ar fi fost racolat de CIA

”Unul dintre lucrurile foarte tulburătoare este că încă nu ştim ce sa întâmplat. xistă o diviziune în cadrul guvernului american în legătură cu existenţa unei cârtiţe în interiorul CIA sau la nivel comercial, dacă agenţii CIA au devenit neabordabili şi au fost descoperiţi sau dacă chinezii au reuşit să le intercepteze  comunicaţiile", a susținut jurnalistul New York Times Matt Apuzzo, pentru BBC.

Dispariţia unui număr atât de mare de spioni a afectat o reţea construită în ani de zile și a împiedicat operaţiuni ulterioare mult timp după aceea, mai scriu jurnaliștii de la New York Times.

Aceasta a fost una dintre cele mai grave încălcări ale securităţii din ultimii ani, au afirmat oficialii.

Până în 2013, guvernul chinez părea că şi-a pierdut capacitatea de a identifica agenţii americani, moment în care CIA a încercat să îşi reconstruiască reţeaua.

CIA nu a comentat informaţiile, dar, potrivit New York Times, încearcă împreună cu FBI să elucideze misterul.Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

În plus, CIA încearcă să descopere cum a fost posibilă scurgerea masivă de informaţii din urmă cu două luni, unele dintre cele mai explozive documente fiind publicate pe Internet de Wikileaks.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Statele Unite,   China,   Beijing,   surse,   CIA,   spionaj