Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe China susține că e gata de o resetare a relațiilor cu SUA: „În ultimii ani, Statele Unite practic au tăiat dialogul bilateral la toate nivelurile”

China susține că e gata de o resetare a relațiilor cu SUA: „În ultimii ani, Statele Unite practic au tăiat dialogul bilateral la toate nivelurile”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 22 Feb 2021, 11:40
China susține că e gata de o resetare a relațiilor cu SUA: „În ultimii ani, Statele Unite practic au tăiat dialogul bilateral la toate nivelurile” foto: Hepta.ro / DPA Images / Tobias Hase Externe

Wang Yi, consilier de stat și ministru chinez pentru afaceri externe, a declarat luni că Statele Unite și China ar putea colabora pe probleme precum schimbările climatice și pandemia de coronavirus, dacă și-ar repara relația bilaterală, transmite Reuters.

China susține că e gata de o resetare a relațiilor cu SUA, susține Wang Yi, consilier de stat și ministru chinez de externe

 

Wang Yi susține că Beijingul este pregătit să redeschidă un dialog constructiv cu Washingtonul, în contextul în care în vremea administrației Trump relațiile bilaterale au ajuns la un minim al ultimilor decenii.

Demnitarul din China a făcut apel la Washington să elimine tarifele pentru bunurile chineze și să abandoneze ceea ce el a numit o suprimare irațională a sectorului chinez de tehnologie, pași despre care spune că ar crea „condițiile necesare” pentru cooperare.

Înainte ca Wang să vorbească în cadrul unui forum organizat de ministerul chinez de externe, oficialii au rulat secvențe cu „diplomația ping-pong” din anii 1972, când o partidă de tenis de masă elibera calea către o vizită a președintelui american Richard Nixon în China.

Wang a îndemnat Washingtonul să respecte interesele elementare ale Chinei, să nu mai afecteze reputația Chinei, să nu se mai amestece în afacerile interne ale Beijingului și să nu mai „convingă” forțele separatiste pentru independența Taiwanului.

„În ultimii ani, Statele Unite practic au tăiat dialogul bilateral la toate nivelurile”, a declarat Wang, într-o serie de remarci traduse în limba engleză.

„Suntem pregătiți să avem o comunicare sinceră cu partea Statelor Unite și să ne angajăm în dialoguri menite să rezolve probleme”, a mai spus demnitarul chinez.

Wang Yi a indicat către un apel recent între președintele chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden, apel despre care spune că a reprezentat un pas pozitiv.

Washingtonul și Beijingul s-au confruntat pe teme multiple, precum comerțul, acuzațiile de încălcare a drepturilor omului îndreptată împotriva minorității musulmane uigure din regiunea Xinjiang și revendicările teritoriale chineze din Marea Chinei de Sud. La rândul ei, pandemia de COVID-19 a reprezentat și ea un subiect de dispută sau de contre, inclusiv în perioada recentă.Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...

Cu toate acestea, administrația Biden a indicat că va continua să mențină presiunea asupra Beijingului. Președintele Joe Biden și-a exprimat îngrijorările cu privire la practicile comerciale „coercitive și neloiale” ale Beijingului, aprobând totodată și poziția administrației Trump conform căreia China a comis un genocid în Xinjiang.

Chiar și așa, Joe Biden a pledat pentru o abordare multilaterală și dorește să coopereze cu Beijingul pe teme precum schimbările climatice și tenativa de a convinge Coreea de Nord să renunțe la arsenalul nuclear.

Citeşte mai multe despre:   China,   SUA