Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cine este Igor Dodon, liderul PSRM, aflat pe primul loc în Parlamentul Republicii Moldova

Cine este Igor Dodon, liderul PSRM, aflat pe primul loc în Parlamentul Republicii Moldova

Un articol de: - 01 Dec 2014, 15:08
Cine este Igor Dodon, liderul PSRM, aflat pe primul loc în Parlamentul Republicii Moldova Foto: curentul.md Externe

Numele lui Igor Dodon este pe buzele tuturor, în Republica Moldova, după rezultatul spectaculos obținut la alegerile parlamentare, partidul său urmând să aibă 25 de mandate parlamentare.

Igor Dodon (39 de ani) a fost membru PCRM, din care a plecat pentru a prelua conducerea Partidului Socialiştilor (PSRM) în 2011, scrie Mediafax.

În perioada 18 septembrie 2006 - 31 martie 2008, Dodon a fost ministru al Economiei şi Comerţului în Guvernul lui Vasile Tarlev. În Guvernul următor, condus de Zinaida Greceanîi şi format la 31 martie 2008, Dodon şi-a păstrat portofoliul dar a ocupat şi funcţia de prim-vicepremier. În 2009, el este ales deputat din partea PCRM, atât după alegerile din 5 aprilie, cât şi după cele anticipate din 29 iulie.

În urma alegerilor din 2010, Dodon este reales deputat pe listele Partidului Comuniştilor (PCRM).

La 11 noiembrie 2011, împreună cu Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramaciuc, Dodon a părăsit PCRM şi s-a alăturat Partidului Socialiştilor (PSRM), al cărui preşedinte a devenit în urma congresului organizat în acelaşi an.

În martie 2012, grupul lui Dodon l-a votat împreună cu Alianţa pentru Integrare Europeană pe Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului. Atunci, deputatul PCRM Mark Tkaciuk a declarat că Igor Dodon a fost plătit cu trei milioane de euro pentru ca grupul său să voteze preşedintele. Ulterior, aceleaşi acuzaţii au venit şi din partea preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin.

La jumătatea lui 2013, între vechii membri ai partidului PSRM şi echipa nouă condusă de Dodon au apărut disensiuni, una dintre ele fiind legată de intenţia lui Dodon de a organiza un referendum în capitală pentru demitarea primarului Dorin Chirtoacă.

În consecinţă, Igor Dodon a înregistrat iniţiativa de a-l demite pe primarul Chişinăului ca un proiect al Fundaţiei Soluţia, iar ulterior a organizat un congres de la care vechea conducere a PSRM a fost exclusă din partid. În prezent, aceasta se judecă cu Dodon.

La alegerile locale din iunie 2011, Igor Dodon a fost contracandidatul lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar al Chişinăului. Atunci, Chirtoacă a câştigat 50,6 la sută din voturi, iar Dodon 49,4 la sută.

Dodon a creat o surpriză la alegerile parlamentare de duminică, partidul său clasându-se pe primul loc. Deşi unele sondaje de opinie nu îl creditau cu şanse de a intra în Parlament, PSRM a obţinut peste 20 la sută din voturi, potrivit rezultatelor parţiale.

În pofida faptului că PSRM s-a clasat pe primul loc, şansele lui Dodon de a forma un Guvern sunt destul de reduse.

Citeşte mai multe despre:   Igor Dodon,   Republica Moldova