Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cine este spionul rus infiltrat la nivel înalt în Rusia și extras de CIA în 2017 de teamă de a NU fi divulgat de Trump: A fost ucis Oleg Smolenkov în Muntenegru sau trăiește în Virginia? (FOTO, VIDEO)

Cine este spionul rus infiltrat la nivel înalt în Rusia și extras de CIA în 2017 de teamă de a NU fi divulgat de Trump: A fost ucis Oleg Smolenkov în Muntenegru sau trăiește în Virginia? (FOTO, VIDEO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Sep 2019, 11:11
Sursă foto: Pixabay.com Externe

Presa americană relatat recent cazul unui spion rus implantat în aparatul lui Vladimir Putin şi extras de CIA în 2017, în cadrul unei operațiuni complicate, de teama de a nu fi divulgat de către președintele Donald Trump.

Cotianul rus „Kommersant“ a scris, citând surse apropiate dosarului, că agentul de rang înalt infiltrat de CIA ar fi Oleg Smolenkov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat informaţia că Oleg Smolenkov a lucrat în Direcţia de Externe a Administraţiei Prezidenţiale Ruse până la dispariţia sa în 2017.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Smolenkov a fost de fapt demis acum câţiva ani în cadrul unei „reorganizări interne“. 

Peksov a exclus ipoteza că Smolenkov ar fi fost un agent foarte important, pentru că atribuţiile sale nu îl recomandau spre aşa ceva.
În opinia lui Peskov, toată povestea despre spionul infiltrat de CIA în coasta lui Putin ţine de „literatură de consum“, potrivit adevarul.ro

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus marţi că nu a auzit niciodată de Smolenkov.
„Nu am auzit niciodată de acest bărbat, nu l-am întâlnit niciodată şi niciodată nu nu i-am monitorizat cariera sau mişcările“, a spus Lavrov. 

Potrivit surselor „Kommersant“, Oleg Smolenkov şi familia sa au dispărut subit în iunie 2017, în timpul unui concediu în Muntenegru.

Cine este Oleg Smolenkov 

Oleg Smolenkov s-a născut în 1969 la Ivanovo, un oraş de 400.000 de locuitori din vestul Rusiei.

La sfârşitul anilor 1990 – începutul lui 2000, a lucrat la Departamentul financiar din cadrul Ministerului de Externe. De asemenea, a activat în acea perioadă şi la Direcţia 2 Europa din MAE rus.

La mijlocul anilor 2000, a fost secretar de rangul II la Ambasada Rusiei în SUA. La acea vreme, ambasador al Rusiei la Washington era Iurii Uşakov, care în 2008 a fost chemat la Moscova pentru a face parte din staff-ul prezidenţial al lui Dmitri Medvedev.

În 2008, Smolenkov şi-a însoţit şeful la Moscova, devenind consilier de rangul III în Administraţia Prezidenţială Medvedev. Din 4 februarie 2010, a îndeplinit atribuţii de referent la Kremlin. Şi soţia sa, Antonina Smolenkova, născută în 1984 la Moscova, a lucrat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Ruse, potrivit „Daily Storm“.

(Fotografie atribuită lui Oleg Smolenkov / Sursa: informing.ru)

În septembrie 2017, la două luni de la dispariţia soţilor Smolenkov în Muntenegru, poliţia rusă a fost deschis un dosar penal pentru „omor“.

Relatările presei americane despre agentul secret

Varianta presei americane despre spion CIA au extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite din 2016, scrie presa americană, citată de AFP.

Potrivit CNN, această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la Putin şi a furnizat imagini cu documente fotografiate pe ascuns în biroul preşedintelui rus. 

Însă spionul a fost scos din Rusia, au dezvăluit luni seara CNN şi The New York Times (NYT).

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat în mod direct pe Putin şi în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Naţional Democrat, care a permis dezvăluirea unei enorme cantităţi de mesaje stânjenitoare pentru tabăra lui Hillary Clinton.

Agentul extras era, potrivit NYT, sursa cea mai preţioasă a CIA în Rusia, iar plecarea acesteia din ţară a împiedicat serviciile americane de informaţii să cunoască activităţile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, în 2018, şi în timpul pregătirii alegerilor prezidenţiale din 2020.

Potrivit NYT, CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia încă de la sfârşitul lui 2016, însă aceasta a refuzat invocând probleme de familie. Serviciile secrete americane au început atunci să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu, când sursa a cedat.

Potrivit CNN, acest agent a fost extras din Rusia în 2017, de teamă că preşedintele american Donald Trump sau administraţia sa să nu-l trădeze în vreuna dintre dezvăluirile lor intempestive de informaţii clasificate.

Ce spune CIA 

CIA a negat acest din urmă lucru.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham, a declarat că „reportajul CNN nu doar că este incorect, ci riscă să pună vieţi în pericol“.
Postul american NBC dezvăluie că a găsit un bărbat care locuieşlte în apropiere de Washington şi corespunde relatărilor CNN. 

Atunci când jurnalistul de la NBC s-a apropiat de bărbatul respectiv, alţi doi bărbaţi, care s-au identificat drept „prieteni ai rusului“, au apărut brusc şi l-au întrebat de ce vrea să vorbească cu acesta.

The Washington Post scrie că soţii Smolenkov apar din 2018 ca posesorii unei case în valoare de 925.000 de dolari (foto mai sus) din Stafford, statul Virginia. 
 

Este Smolenkov spionul despre care relatează presa americană?

Potrivit bellingcat.com, numeroase documente deschise coroborează afirmația potrivit căreia Smolenkov a fost un secretar secund la Ambasada Rusiei de la Washington.

Publicația citată scrie că este probabil ca Smolenkov să fi fost agent secret, dar nu neapărat spionul pe care l-au raportat CNN și NYT.

Deși este posibil ca Oleg Smolenkov, soția sa și cei trei copii ai lor să fi fost asasinați într-un caz nesoluționat, în timp ce se aflau în vacanța din Muntenegru, este mai probabil ca aceștia să locuiască acum în nordul Virginiei sub protecția guvernului, mai scrie bellingcat.com.

Din iunie 2018 au fost înregistrate o serie de înregistrări care arată că „Oleg și Antonina Smolenkov” - aceleași nume ca soțul și soția care au dispărut în Muntenegru în 2017 - au cumpărat o casă dintr-o suburbie din Virginia pentru suma de 925.000 de dolari. 

(Foto: Casa deţinută de soţii Smolenkov în apropiere de Washington / Sursa: realtor.com)

Jurnaliștii NBC a vizitat casa și a fost întâmpinați rapid de „tineri aflați într-un SUV” (aparent de protecția guvernului) care monitorizau reședința și i-au luat la întrebări.

Cine este spionul rus infiltrat la nivel înalt în Rusia și extras de CIA în 2017 de teamă de a fi divulgat de Trump: A fost ucis Oleg Smolenkov în Muntenegru sau trăiește în Virginia?

Citeşte mai multe despre:   Oleg Smolenkov,   CIA,   Rusia,   SUA,   Vladimir Putin,   Donald Trump
 
 
 
Loading...