Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cine sunt milionarii din spatele mișcării islamiste care controlează acum Egiptul

Cine sunt milionarii din spatele mișcării islamiste care controlează acum Egiptul

Islamistul Mohamed Morsi, noul preşedinte al Egiptului, vine din rândurile Fraţilor ­Musulmani una dintre cele mai importante forțe politice din țară, în spatele căreia se află doi milionari persecutați de vechiul regim, relatează Ziarul Financiar.

Membrii organizaţiei islamiste fac parte dintr-o generaţie re­li­gioasă conservatoare din lumea musulmană cu succes în afaceri şi în politică. Oamenii de afaceri din frăție sunt organizați de Hassan Malek, iar pentru candidatura la preşedinţia Egip­tu­lui partidul or­ga­nizaţiei islamiste, denumit Partidul Libertăţii şi Justiţiei, l-a de­sem­nat pe Khairat el-Shater, fostul deputat şi lider al Frăţiei Mu­sul­ma­ne.

Hassan Malek și Khairat El-Shater sunt parteneri de afaceri. Ei au petrecut împreună peste patru ani în închisoare și au fost eliberați după revoluție.

El-Shater şi alţi nouă po­ten­ţiali can­didaţi au fost descalificați din cursa prezidențială de Comisia electorală, care l-a declarat neeligibil pe fostul deputat din cau­za con­damnării penale. Can­di­da­tu­ra lui Mohamed Mursi, preşedin­tele Partidului Libertăţii şi Justiţiei, a fost sprijinită de El-Shater.

El-Shater şi Malek, amândoi milionari, ar putea forma conducerea de bază a Fraților Musulmani, ca reprezentanți ai ”laturii neoliberale”, suține politologul Joshua Stacher, de la Universitatea Kent. Cei doi membri ai organizației cred că pot atrage investiţii străine, crea o nouă clasă de oa­meni de afaceri – din egiptenii care nu se bucurau de influenţă în tim­pul lui Mubarak - şi că pot asigura o viață mai bună egiptenilor care trăiesc în sărăcie.