Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cine sunt oficialii americani care cer destituirea lui Donald Trump. Cât de realist este acest scenariu și care este procedura

Cine sunt oficialii americani care cer destituirea lui Donald Trump. Cât de realist este acest scenariu și care este procedura

Un articol de: Beatris Ionita - 12 Ian 2021, 11:46
Cine sunt oficialii americani care cer destituirea lui Donald Trump. Cât de realist este acest scenariu și care este procedura Foto: Facebook / Donald Trump Externe

Donald Trump ar putea fi destituit din funcția de președinte al Statelor Unite, cu doar o săptămână înainte de expirarea mandatului. Motivul pentru care decizia istorică ar putea fi luată este atacul susținătorilor săi asupra Capitoliului, de pe 6 ianuarie, care ar fi fost instigați chiar de către liderul american. 

 

Cine sunt oficialii americani care cer destituirea lui Donald Trump

 

Înlăturarea de la președinția SUA a lui Donald Trump este cerută de mulţi membri democraţi ai Camerei Reprezentanţilor, dar şi de senatorul Ed Markey, de guvernatorul statului Illinois, Jay R. Pritzker, dar și de guvernatorului statului Vermont, Phil Scott. 

Acestora li se alătură și senatoarea de Alaska, Lisa Murkowski, care i-a cerut vineri suspendarea din funcție a președinteșui în exercițiu. 

"Vreau sa demisioneze. Vreau sa plece. A provocat destule pagube", a declarat Murkowski pentru presă.

Împotriva președintelui este și senatorul republican Pat Toomey.

"Cred că preşedintele a comis delicte pasibile de inculpare”, a spus Toomey.

Parlamentari democraţi din Camera Reprezentanţilor îi reproşează preşedintelui că a făcut în mod deliberat declaraţii care au încurajat asaltul asupra clădirii Congresului.Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, le-a cerut congresmenilor democraţi să se întrunească la Washington pentru a-l suspenda pe Trump. 

"Vom iniţia întrunirile cu membrii Camerei Reprezentanţilor şi cu experţii constituţionali. Vă îndemn să fiţi pregătiţi să reveniţi la Washington", a declarat Pelosi.

Până la începutul acestei săptămâni, punerea sub acuzare a fost semnată de cel puţin 180 de congresmeni, printre care alesul democrat Ted Lieu, afirmă că Donald Trump “a pus grav în pericol securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor de guvernământ”.

 

Cui îi revine decizia de destituire a Președintelui SUA

 

Decizia de demitere a președintelui american Donald Trump îi va reveni preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. 

“Este dezechilibrat, labil şi periculos. Trebuie să plece”, a afirmat ea, mergând până la a discuta cu şeful Statului Major american pentru a se asigura că Donald Trump nu poate utiliza codurile nucleare.

 

 Cât de realist este acest scenariu

 

Ținând cont de faptul că mandatul lui Donald Trump expiră pe 20 ianuarie, procedura de înlăturare de la putere este improbabilă. 

 

Care este procedura de revocarea a președintelui american

 

Cel mai rapid şi eficient mod de înlăturare din funcție a președintelui este invocarea Amendamentului 25 al Constituţiei, prin votul majorității membrilor Cabinetului Prezidențial.

Sancțiunea ar fi una istorică, dar mai degrabă simbolică, ținând cont că mandatul lui Trump se încheie oricum pe 20 ianuarie.
Cel de-al 25-lea amendament al Constituției, care prevede revocare din funcție a președintelui în condițiile în care nu mai este capabil să-și îndeplinească atribuțiile, a mai fost invocat de doar trei ori până acum, dar numai pentru motive care țineau de sănătatea președintelui.
În 1985, președintele Ronald Reagan a suferit o operație și l-a autorizat pe vicepreședintele George H.W. Bush să îi preia îndatoririle. În alte două cazuri, George W. Bush i-a cedat îndatoririle vicepreședintelui Dick Cheney, când a fost supus unor colonoscopii.

 

Donald Trump ar avea probleme psihice

 

Mai multe surse internaționale, inclusiv CNN, CBS și ABC, raportează că membrii cabinetului Trump cred că președintele suferă de tulburări psihice, un motiv serios pentru a-l suspenda. 

 

Atacul de la Capitoliu

 

Haosul a izbucnit miercuri, în Washinghton DC, după ce câteva mii de manifestanți pro-Trump au încercuit și atacat clădirea Capitoliului, forțând intrarea. Scena incredibilă s-a desfășurat în timp ce parlamentarii s-au adunat într-o sesiune comună pentru a număra voturile Colegiului Electoral și pentru a confirma victoria președintelui ales Joe Biden în alegerile din noiembrie.

Ca urmare a ciocnirilor violente, 4 persoane au murit, printre care și o femeie împușcată de polițiști de mai multe ori, în timp ce alte 3 persoane se află în stare gravă. De asemenea, cel puţin 14 membri ai Poliţiei Metropolitane au fost răniţi. 

 

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   demitere,   SUA,   atac Capitoliu,   procedură