Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ciocniri violente între poliţia elenă şi migranţii sirieni care au plecat din Turcia. Posibilele motive pentru care Ankara a luat decizia deschiderii graniţelor (VIDEO)

Ciocniri violente între poliţia elenă şi migranţii sirieni care au plecat din Turcia. Posibilele motive pentru care Ankara a luat decizia deschiderii graniţelor (VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 29 Feb 2020, 14:33
Sursă foto: hepta.ro Externe

Forţele elene de ordine au tras, sâmbătă, cu gaze lacrimogene asupra migranţilor adunaţi la graniţă din Turcia şi Grecia şi care cer să fie lăsaţi să intre, relatează Reuters.

Acţiunile forţelor de ordine elene fiind aprobate de guvernul de la Atena, care a promis că nu va permite accesul migranţilor pe teritoriul său.

"Guvernul va face tot ce poate pentru a-şi proteja graniţele", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Stelios Petsas.

Aproximativ 3.000 de migranţi se strânseseră la punctul de trecere Kastanies

Decizia luată de Turcia a fost luată într-un context nefavorabil ei în Siria. Pe de o parte, Ankara s-a văzut nevoită să intervină militar pentru a proteja oraşul Idlib, iar pe de altă parte, se confruntă cu posibilitatea că sute de mii de noi migranţi sirieni să încerce să treacă graniţa în Turcia.

Pe măsură ce trupele lui Bashar al-Assad înaintează mai adânc în provincia Idlib, între 900.000 şi un milion de oameni şi-au abandonat deja locuinţele şi s-au deplasat către nord - adică către oraşul Idlib şi către graniţa cu Turcia. Şi pe măsură ce trupele siriene se vor apropia de oraşul Idlib, este de anticipat o presiune tot mai mare pe graniţa turco-siriană, exercitată de către persoanele care vor dori să fugă din ţară.

Pe de altă parte, deschiderea graniţelor ar putea fi şi o modalitate prin care Turcia încearcă să pună presiune pe Uniunea Europeană să se implice în zonă mai mult. Asta în condiţiile în care țări precum Franţa şi Germania îşi întăresc cooperarea cu Rusia (o ţară care loveşte în interesele Turciei din nord-estul Siriei).

Reamintim că Europa a fost lovită de un val de imigraţie în 2015 atunci când sute de mii de migrant din Orientul Mijlociu şi Africa au intrat în Europa, chiar la invitaţia unor state europene (precum Germania). Coincidenţă sau nu, în anii ce au urmat, a crescut substanţial numărul de atacuri teroriste din Europa - un fenonem cu privire la care mai mulţi experţi atrăseseră atenţia încă de dinainte ca migranţilor să li se extindă invitaţia de a veni în Europa.

În martie 2016, însă, ruta de migraţie via Turcia a fost închisă ca urmare a unei înţelegeri între Uniunea Europeană şi Turcia. Aceasta din urmă are pe teritoriul său peste trei milioane de migranţi.

 

Migranţi sirieni care fug de gazele lacrimogene trase de forţele de ordine greceşti  la punctul de trecere Kastanies

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Grecia,   migranti,   Turcia,   Idlib