Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cipru a preluat președinția Consiliului UE, la câteva zile după ce a anunțat că va cere ajutor financiar

Cipru a preluat președinția Consiliului UE, la câteva zile după ce a anunțat că va cere ajutor financiar

Cipru a preluat duminică preșidința Consilului Uniunii Europene, la mai puțin de o săptămână după ce a anunțat că va cere împrumuturi financiare în regim de urgență din partea FMI, UE și Băncii Centrale Europene. Cipu a aderat la Uniune în 2004, este membră a zonei euro din 2008 și se află pentru prima dată în fruntea Consiliului său.

Pe site-ul oficial al președinției cipriote a Consiliului, Cipru a declarat că „va lucra pentru o Europă mai bună, mai relevantă pentru cetățenii săi și pentru lume; însemnând o Europă mai eficientă, care contribuie la creștere economică și crearea de locuri de muncă.” A enumerat ca priorități pe durata mandatului eficiența, sustenabilitatea, solidaritatea, îmbunătățirea situației economice, coeziunea socială și relațiile internaționale mai avantajoase.

Programul preșidenției va fi făcut public în mod oficial luni, la Bruxelles, dar se știe deja că Cipru trebuie să organizeze dezbateri asupra bugetului UE pentru următorii 7 ani.

Președinția Consiliului UE se face în mod rotativ  între membrii uniunii, mandatul fiind unul de șase luni. Următoarea țară care va prelua funcția va fi Irlanda, pe 1 ianuare 2013. România se va afla la cârma Consiliului abia în anul 2019.

Citeşte mai multe despre:   Cipru,   UE,   Uniunea Europeana,   Banca Centrala Europeana,   FMI,   mandat