Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ciprul, marcat de criză economică și de conflictul teritorial cu Turcia, se pregătește să preia președinția UE

Ciprul, marcat de criză economică și de conflictul teritorial cu Turcia, se pregătește să preia președinția UE

Marcat tot mai acut de criza economică, Ciprul se pregătește să preia duminică președinția Uniunii Europene. Însă ceea ce ar fi trebuit să fie un moment marcant pentru națiunea cipriotă s-ar putea dovedi unul mai degrabă ”jenant„ scrie New York Times.

Asta deoarece în ultima vrema, țara s-a zbătut să iasă din impasul economic, iar populația este tot mai sărăcită. Luni, guvernul de la Nicosia a solicitat ajutor financiar european, economiștii estimând că sectorul public și cel bancar ar avea nevoie de circa 12,5 miliarde de euro pentru a se menține pe linia de plutire.

Membră UE din mai 2004 şi a zonei euro din ianuarie 2008, Ciprul are aproximativ 800.000 de locuitori și este statul membru situat în cel mai estic punct al Uniunii.

Din  1974 șara este divizată într-o parte greacă şi una turcă, Ciprul locuit de ciprioţii-greci find singura entitate recunoscută la nivel internaţional. Negocierile în vederea unei reunificări a insulei se află într-un punct mort. Ba mai mult, Turcia a anunțat deja că va bicota preluare președinției UE de către partea greacă, ceea ce va umbri și mai mult acest episod.

Totuși, preşedintele comunist Demetris Christofias anunţă că nu intenţionează să utilizeze preşedinţia UE pentru a pune pe masă problema împărţirii insulei sau să o utilizeze ca armă împotriva Turciei.

Citeşte mai multe despre:   Cipru,   criza economica,   ajutor financiar