Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Clima Europei în pericol: Curenţii de apă Agulhas provoacă încălziri climatice

Clima Europei în pericol: Curenţii de apă Agulhas provoacă încălziri climatice

Un studiu al Administraţiei americane a Oceanelor şi Atmosferei, arată că apele din Oceanul Indian, aduse de curenţii Agulhas, care curg de-a lungul coastei de est a Africii, reprezintă un factor principal al variaţiilor climatice ale planetei, scrie BBC.

Apa caldă şi sărată din curenţii Agulhas, unul din cele mai importante sisteme de curenţi ai emisferei sudice, curg din Oceanul Indian în Atlantic, provocând astfel, schimbări climatice, după cum arată un studiu publicat în revista Nature.

Curenţii Agulhas curs pe coasta de est a Africii, în direcţia sud, iar atunci când ating capul sudic al continentului- Cape Agulhas- majoritatea curenţilor îşi schimbă direcţia spre est şi ajung înapoi în Oceanul Indian.

Dar unii dintre ei formează inele uriaşe de până la 300 de km de-a lungul coastei, extinzându-se de la suprafaţa oceanului până la fund, care merg în direcţia opusă, înconjurând capul şi curgând în Atlantic. Acest fenomen este cunoscut ca fiind „Scurgerile Agulhas”.

Nu se ştie cantitatea de apă care circulă în direcţia Atlantic, dar specialiştii spun că variază de la an la an.

Odată ajunsă în Atlantic, apa caldă şi sărată din curenţii Agulhas întăresc sistemul principal de curenţi, Atlantic Meridional Overturning Circulation.

Îmbinându-se cu circulaţia curentului Golf Stream, care aduce apă caldă în partea de nord, păstrează regiuni din Europa de Vest şi America de Nord, mai calde cu câteva grade decât în mod normal.

Specialiştii au arătat că “Scurgerile Agulhas” au variat enorm în trecut, mai ales în perioadele de tranziţie dintre Erele Glaciare şi perioadele calde dintre ele.

Starea actuală este studiată de sateliţi şi instrumente din mare, dar oamenii de ştiinţă spun că “această regiune este foarte complicată şi necesită timp pentru a clarifica debitul apei care curge în Atlantic şi care rămâne acolo”.

Simulare încălzirea Oceanului Indian

Citeşte mai multe despre:   Europa,   Africa de Sud