Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ”Colina Trump”. Premierul israelian Netanyahu a inaugurat o colonie în Platoul Golan, în onoarea președintelui american

”Colina Trump”. Premierul israelian Netanyahu a inaugurat o colonie în Platoul Golan, în onoarea președintelui american

Un articol de: Redacția B1.ro - 16 Iun 2019, 20:32
”Colina Trump”. Premierul israelian Netanyahu a inaugurat o colonie în Platoul Golan, în onoarea președintelui american foto: Hepta.ro / DPA Images / Avi Ohayon Externe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a inaugurat, duminică, o colonie în Platoul Golan, denumită „Rahmat Trump” (n.r. - Colina Trump, în ebraică), în onoarea președintelui american, relatează AFP preluată de Agerpres.

Gestul liderului israelian vine în contextul în care Donald Trump a recunoscut la 25 martie suveranitatea Israelului asupra părţii din Platoul Golan pe care statul israelian a luat-o de la Siria în timpul Războiului de Şase Zile din 1967, apoi a anexat-o în 1981. Totuși, decizia nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.

„Platoul Golan este israelian şi va rămâne mereu”, a declarat Benjamin Netanyahu, calificându-l pe Donald Trump drept „un mare prieten al Israelului care a luat decizii care nu au mai fost luate până acum".

Consiliul de miniștri s-a reunit în mod excepțional, într-un cort în nordul Platoului Golan, și, în prezența ambasadorului american David Friedman, a votat pentru a da numele de „Colina Trump” unei colonii, are ar urma să se construiască într-o localitate formată în prezent din patru familii de colonişti.

Aproximativ 23.000 de druzi, minoritate arabofonă şi musulmană prezentă de asemenea în Siria şi în Libanul vecin, trăiesc în partea din Platoul Golan ocupată şi anexată de către Israel, precum şi 25.000 de colonişti israelieni veniţi după 1967, amintește sursa citată.
 

Citeşte mai multe despre:   Benjamin Netanyahu,   Donald Trump,   SUA,   Israel