Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisarul european pentru buget acceptă lobby-ul unei companii la care are acțiuni. Johannes Hahn ar deține active de 113.000 de euro la Verbung AG, un gigant austriac din zona energiei

Comisarul european pentru buget acceptă lobby-ul unei companii la care are acțiuni. Johannes Hahn ar deține active de 113.000 de euro la Verbung AG, un gigant austriac din zona energiei

Un articol de: Vladimir Ionescu - 15 Feb 2020, 11:20
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, ar deține acțiuni de peste 113.000 de euro la cel mai mare furnizor de energie electrică din Austria, Verbund AG, deși compania îi face lobby în mod activ, potrivit EU Observer, care susține că eurodemnitarul s-ar afla într-un conflict de interese. 

Hahn deține cele 2.200 de acțiuni încă din 2014, când devenea primul comisar european pentru extindere, în mandatul lui Jean-Claude Juncker. Totuși, activele și-au triplat valoarea, ajungând de la 32.813 de euro în 2014, la 113.190 de euro la finalul lui 2019.

În ianuarie, șeful cabinetului său se întâlnea cu reprezentanții Verbund AG. Întrevederea avea loc la puțin timp după ce noua Comisie Europeană prezenta public deja celebrul Green Deal, pactul continental privind neutralitatea carbonului până în 2050. 

Verbund AG cheltuie până la 400.000 de euro pentru a face lobby la Bruxelles și, mai mult decât atât, a primit o bursă de cercetare de 2 milioane de euro din partea Comisiei Europene. Interesele sale variază și cuprind politici energetice și legislație fiscală.

După doar câteva zile, cabinetul lui Hahn s-a întâlnit și cu International Association of Oil & Gas Producers, și cu Eurogas. Ambele entități au un istoric lung al încercărilor de a slăbi politica europeană din zona de mediu.

În tot acest timp, Johannnes Hahn și-a dublat și valoarea acțiunilor deținute la compania imobiliară austriacă CA Immobilien Anlagen, dar și la alte societăți unde are interese financiare directe.

Întrebat direct dacă Hahn și-a vândut acțiunile de când a preluat mandatul de comisar european pentru buget, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a început să vorbească despre proceduri, în ceea ce a părut a fi un răspuns destul de ofuscat.

„Ceea ce pot să vă spun este că procesul parlamentar, care a condus la numirea sa în comisie - care include și o analiză a regulilor etice în relație cu fiecare comisar în parte - a evaluat cu atenție situația lor (n.r. - a comisarilor)”, a spus ea, miercuri.

Citeşte mai multe despre:   Johannes Hahn
 
Loading...