Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisia de la Veneția a îndemnat România să respecte Constituția și normele statului de drept

Comisia de la Veneția a îndemnat România să respecte Constituția și normele statului de drept

Comisia de la Veneția a îndemnat România să respecte în totalitate propria Constituție și standardele internaționale privind independența justiției și statul de drept.

Comisia de la Veneția, organismul consultativ al Consiliului Europei, a denunțat „tentativele” Guvernului României de a exercita „presiuni” asupra Curții Constituționale și de a „aduce atingere independenței” acestei instituții, conform unui comunicat citat de Mediafax.

„O Curte Constituțională care își ia rolul în serios ia, din când în când, decizii care nu convin majorității aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autoritățile statului și nu ar trebui să fie în nicun caz un argument pentru justificarea ingerințelor asupra independenței Curții,” a afirmat, în comunicat, președintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democrație prin Drept, Gianni Buquicchio.

El mai amintește că independența și inamovabilitatea judecătorilor Curții Constituționale sunt principii garantate de Articolul 145 al Constituției României.

Citeşte mai multe despre:   Constitutie,   Guvernul Romaniei,   Curtea Constitutionala