Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisia Europeană acuză Ungaria de discriminare după ce guvernul Viktor Orban a închis granițele cu excepția țărilor din Grupul Vișegrad

Comisia Europeană acuză Ungaria de discriminare după ce guvernul Viktor Orban a închis granițele cu excepția țărilor din Grupul Vișegrad

Un articol de: George Lupu - 01 Sep 2020, 16:46
Comisia Europeană acuză Ungaria de discriminare după ce guvernul Viktor Orban a închis granițele cu excepția țărilor din Grupul Vișegrad Foto: pixabay Externe

Comisia Europeană a reamintit marți Ungariei principiul nediscriminării între cetățenii UE după ce țara a interzis intrarea aproape tuturor străinilor ca parte a restricțiilor COVID-19.

Guvernul maghiar a anunțat vineri că nu va permite cetățenilor străini - inclusiv cetățenilor UE - să călătorească în țară începând cu 1 septembrie pentru a bloca răspândirea noului coronavirus.

Între timp, guvernul a fost de acord cu unele excepții pentru statele membre ale Grupului de la Vișegrad, permițând intrarea cetățenilor cehi, slovaci și polonezi în cazul în care aceștia prezintă un test de coronavirus negativ, scrie euractiv.com.

„Aceasta este o discriminare clară între cetățenii UE care poate să nu se întâmple în conformitate cu regulile europene de liberă circulație”, a subliniat marți purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene responsabil cu justiția și statul de drept, Christian Wigand.

El a mai spus că comisarii UE responsabili cu Justiția și Afacerile Interne, Didier Reynders și Ylva Johansson, au trimis o scrisoare guvernului maghiar „subliniind că nu poate exista discriminare între cetățenii UE în ceea ce privește restricțiile de călătorie”.

Țările UE au dreptul de a impune restricții la frontieră în contextul unei crize de sănătate, dar măsurile trebuie să fie proporționale, nediscriminatorii și bazate pe criterii epidemiologice.

 

Restricții de călătorie în majoritatea statelor europene

 

Majoritatea statelor UE aplică anumite restricții de călătorie față de alți cetățeni ai UE, care necesită teste, carantină sau, în cele din urmă, interzicerea intrării călătorilor din anumite țări sau regiuni europene.Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Aceste liste de călătorie sunt actualizate în mod regulat în conformitate cu statisticile COVID-19. După inițiativa președinției germane a Consiliului European, ambasadorii UE vor discuta miercuri despre noi măsuri de coordonare a politicilor de la frontieră ale țărilor membre.

Propunerea germană sugerează crearea unui cadru european clar care să armonizeze sursa de date și criteriile pe baza cărora țările UE decid să impună restricții de călătorie, precum și unificarea cerințelor de testare și carantină.

 

Tranzitul cetățenilor români prin Ungaria nu va fi afectat

 

În acest context, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu omologul său ungar Péter Szijjártó, pentru obținerea din partea autorităților ungare a clarificărilor privind informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.

Péter Szijjártó a confirmat, în cadrul discuției, că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români, lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

Citeşte mai multe despre:   Ungaria,   COVID-19,   visegrad