Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisia Europeană recomandă UEFA să introducă o taxă de “fair play” pe transferurile de jucători

Comisia Europeană recomandă UEFA să introducă o taxă de “fair play” pe transferurile de jucători

Comisia Europeană denunță sumele transferurilor în fotbal și lipsa condițiilor echitabile, recomandând introducerea unei taxe de “fair play” pentru a încuraja o mai bună redistribuire a fondurilor de la cluburile bogate către cele mai sărace.

"Cluburile de fotbal cheltuiesc aproximativ 3 miliarde de euro pe an pentru transferuri de jucători, însă doar o mică parte a acestei sume ajunge la cluburile mici sau la sportul de amatori. Numărul de transferuri în fotbalul european a crescut de peste trei ori în perioada 1995‑2011, în timp ce sumele cheltuite de cluburi pentru transferuri au crescut de şapte ori. Cea mai mare parte a cheltuielilor mari este concentrată însă într-un număr mic de cluburi care au cele mai mari venituri sau sunt susţinute de investitori foarte puternici. Această situaţie nu face decât să crească dezechilibrele care există între cluburile care dispun de mijloace şi cele care nu deţin suficiente fonduri, având în vedere că doar 2% din sumele de transfer ajung la cluburile mici şi la sportul pentru amatori, care sunt esenţiale pentru dezvoltarea de noi talente. Nivelul de redistribuire a banilor în fotbal, care ar trebui să compenseze costurile legate de formarea şi educarea tinerilor jucători, este insuficient pentru a permite cluburilor mai mici să se dezvolte şi să pună capăt dominaţiei pe care cluburile mari continua să o deţină în competiţiile sportive", informează site-ul oficial al Comisiei Europene.

„Comisia Europeană recunoaște în totalitate dreptul autorităților sportive să stabilească reguli privind transferurile, însă studiul nostru arată că, așa cum sunt în prezent, aceste reguli nu asigură un echilibru corect în fotbal și nimic care să semene cu o concurență loială în competițiile din ligă sau din cupă. Avem nevoie de un sistem de transferuri care să contribuie la dezvoltarea tuturor cluburilor și a tinerilor jucători”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru sport.

Raportul constată că de sistemul actual profită în continuare în special cluburile cele mai bogate, jucătorii-vedetă şi agenţii acestora şi recomandă ca regulile stabilite de FIFA şi de asociaţiile naţionale de fotbal să asigure controale mai severe ale tranzacţiilor financiare. Comisia Europeană sprijină introducerea unei taxe de "fair play" pentru sumele transferurilor care depăşesc o limită convenită de organismele de conducere şi cluburile sportive, pentru a încuraja o mai bună redistribuire a fondurilor de la cluburile bogate către cele mai sărace.

Studiul Comisiei sugerează, de asemenea, limitarea numărului de jucători pe club, o reexaminare a problemei „proprietății terților”, prin care un jucător este împrumutat efectiv unui club de către un agent, și interzicerea practicilor contractuale care duc la inflația sumelor de transfer, de exemplu atunci când un club extinde perioada de protecție în timpul căreia jucătorii nu pot fi transferați fără consimțământul său. De asemenea, raportul solicită implementarea efectivă a regulii de fair play financiar instituite de UEFA și a unor „mecanisme de solidaritate” mai puternice pentru a promova dezvoltarea tineretului și protecția minorilor. Autorii studiului solicită organismelor sportive să colaboreze mai strâns cu autoritățile de aplicare a legii în vederea combaterii spălării banilor și a corupției.

Piața forței de muncă în fotbal este extrem de segmentată, cu o „piață primară”, care constă într-un număr mic de jucători-vedetă, și o piață secundară, constituită din jucători profesioniști sau semiprofesioniști care nu câștigă sume mari de bani și întâmpină deseori dificultăți în dezvoltarea carierei, mai ales după ce încetează să mai joace.

Pentru a promova o concurenţă echitabilă şi echilibrată printr-o redistribuire mai mare şi mai eficientă între cluburi, studiul propune următoarele măsuri:

- să se stabilească o "taxă de fair play" asupra sumelor de transfer care depăşesc o anumită limită, pentru a încuraja o redistribuire mai bună a fondurilor între cluburile bogate şi cele mai sărace. Scopul taxei ar fi de a restabili un anumit echilibru concurenţial. Limita sumei, procentul taxei şi domeniul de aplicare al acesteia ar trebui să fie stabilite de organismele internaţionale de conducere din fotbal, în consultare cu cluburile;
- să se difuzeze mai bine informaţiile privind transferurile jucătorilor, pentru a se garanta că taxele de solidaritate ajung să fie plătite cluburilor şi că acestea din urmă îşi cunosc drepturile;
- să se stabilească o limită a numărului de jucători pe club;
- să se reglementeze mecanismul de transfer prin împrumut al jucătorilor;
- să se soluţioneze problema "proprietăţii terţilor" asupra drepturilor jucătorilor, prin adoptarea unor reglementări care să protejeze integritatea şi libertatea jucătorilor, precum şi corectitudinea competiţiilor sportive. Aceste reglementări nu trebuie să prejudicieze în mod disproporţionat investiţiile financiare în sport şi trebuie să fie compatibile cu normele UE privind libera circulaţie a capitalurilor;
- să sprijine implementarea regulilor de fair play financiar, pentru a încuraja cluburile să nu cheltuiască mai mult decât le permit veniturile.

Citeşte mai multe despre:   UEFA,   taxa,   Comisia Europeana,   meci de fotbal live