Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisia Europeană cere statelor UE să elimine interdicţiile pentru exportul de medicamente

Comisia Europeană cere statelor UE să elimine interdicţiile pentru exportul de medicamente

Un articol de: George Lupu - 08 Apr 2020, 21:22
Comisia Europeană cere statelor UE să elimine interdicţiile pentru exportul de medicamente Externe

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen,  a solicitat miercuri statelor membre să renunțe la interdicțiile privind exportul de medicamente pentru a evita blocaje privind aprovizionarea la nivelul blocului comunitar.

''Solicităm guvernelor naţionale să ridice orice interdicţie de export a medicamentelor. Astfel de restricţii pot conduce la lipsuri în alte părţi ale UE'', se arată într-o declaraţie transmisă de Comisia Europeană.

Una dintre măsurile luate de statele membre în contextul pandemiei de COVID-19 este formarea listelor cu medicamentelor blocate la export. În acest mod, statele membre urmăresc realizarea unor stocuri de medicamente esențiale care să fie utilizate intern.

Printre aceste medicamente se numără și mai multe medicamente destinate tratării pacienţilor cu COVID-19, inclusiv hidroxiclorochină, analgezice sau miorelaxante.

Această solicitare a fost făcută în contextul în care Comisia Europeană a emis noi prevederi în legătură cu modul de punere în aplicare a Orientărilor referitoare la gestionarea frontierelor, în scopul de a menține circulația mărfurilor pe tot teritoriul UE pe durata actualei pandemii.

Pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare din întreaga UE continuă să funcționeze, se solicită statelor membre să desemneze neîntârziat toate punctele interne corespunzătoare de trecere a frontierei din cadrul rețelei transeuropene de transport ca puncte de trecere a frontierei pentru „culoarele verzi”.

Punctele de trecere a frontierei pentru ''culoarele verzi" trebuie să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de natura mărfurilor pe care le transportă.

Trecerea frontierei, inclusiv toate verificările şi controalele medicale, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute, afirmă Executivul comunitar.

Procedurile de la punctele de trecere a frontierei pentru "culoarele verzi" trebuie reduse la minimum şi simplificate, menţinându-se un nivel strict necesar. Verificările şi controalele medicale trebuie efectuate fără ca şoferii să trebuiască să iasă din vehicule, iar aceştia trebuie supuşi doar unor controale minime. Nu trebuie să li se solicite conducătorilor vehiculelor de transport de mărfuri să prezinte niciun alt document în afara documentului de identitate, a permisului de conducere şi, dacă este necesar, a unei scrisori din partea angajatorului. Trebuie acceptată prezentarea/depunerea documentelor pe cale electronică.

Niciun vehicul şi niciun conducător al vreunui vehicul de transport de mărfuri nu trebuie să fie discriminaţi, indiferent de originea şi destinaţia lor, de naţionalitatea conducătorului auto sau de ţara de înmatriculare a vehiculului.

 

Citeşte mai multe despre:   Covid-19,   Comisia Europeana