Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisia Europeană somează Polonia: Liderii de la Varșovia au trei luni la dispoziție pentru a se conforma exigenţelor UE

Comisia Europeană somează Polonia: Liderii de la Varșovia au trei luni la dispoziție pentru a se conforma exigenţelor UE

Un articol de: B1 TV - 27 Iul 2016, 22:46
Comisia Europeană somează Polonia: Liderii de la Varșovia au trei luni la dispoziție pentru a se conforma exigenţelor UE foto: radioresita.ro Externe

Oficialii europeni le-au transmis liderior de la Varşovia că au la dispoziţie trei luni pentru a se conforma exigenţelor europene în materie de stat de drept. În caz contrar, Polonia îşi poate pierde dreptul de vot în Uniune, arată B1 TV.

Uniunea Europeană consideră că există o ameninţare permanentă la adresa statului de drept în Polonia. I se reproşează Varşoviei, între altele, că nu respectă deciziile Curţii Constituţionale şi că încearcă să-şi subordoneze presa.

Totul a început cu victoria Partidului Lege şi Justiţie la alegerile de anul trecut. Au urmat grave derapaje în ceea ce priveşte protejarea statului de drept: printre altele, la începutul acestui an, Parlamentul polonez a adoptat o lege care supune mass-media publice controlului guvernului conservator aflat la putere. În acel context, UE a activat Mecanismul Statului de Drept şi a plasat Varşovia "sub supraveghere".

Iniţial, i s-au acordat Poloniei două luni pentru a remedia situaṭia, însă termenul a fost extins.

În plus, Comisia Europeană a cerut Poloniei ca în următoarele trei luni să ia măsurile necesare pentru protejarea Curţii Constituţionale.

Parlamentul polonez a adoptat săptămâna trecută o lege privind puterile Curţii Constituţionale, în acord cu cererile UE, dar Bruxelles-ul a considerat insuficientă această masură. Noua lege are legătură cu numirea judecătorilor la Curtea Constiṭională, publicarea ṣi aplicarea deciziilor acestei Curṭi ṣi revizuirea incompletă a legislaṭiei privind aceeaṣi Curte Constituṭională.

Raspunsul Poloniei nu a întarziat să apară.

"Acţiunea Comisiei Europene este prematură. Comisia riscă să îşi piardă autoritatea."

În prezent, Polonia riscă să-ṣi piardă temporar dreptul de vot în UE prin invocarea în premieră absolută a articolului 7 al Tratatelor UE.Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

Acesta poate fi activat în cazul în care se remarcă o încălcare gravă ṣi persistentă a statului de drept. O treime din statele membre UE, Comisia Europeană sau Parlamentul European pot cere activarea articolului 7.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana,   Polonia,   Varsovia