Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisia Europeană: Toate statele membre vor avea acces concomitent la vaccinurile anti-Covid. Prioritatea vaccinării - personalul medical, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale

Comisia Europeană: Toate statele membre vor avea acces concomitent la vaccinurile anti-Covid. Prioritatea vaccinării - personalul medical, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale

Un articol de: Traian Avarvarei - 15 Oct 2020, 14:02
Comisia Europeană: Toate statele membre vor avea acces concomitent la vaccinurile anti-Covid. Prioritatea vaccinării - personalul medical, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale Foto: Pixabay.com Externe

Comisia Europeană a anunțat, joi,într-un comunicat de presă că toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației. Prioritate la vaccin vor avea personalul medical, bătrânii, persoanele bolnave și angajații care asigură serviciile esențiale.

 

 

Vaccinul Covid-19 va fi primit concomitent de toate statele UE

 

 

Statele membre UE vor beneficia în același timp de vaccinul anti Covid-19. Comisia Europeană, care negociază cumpărarea de vaccinuri,  a prezentat joi principalele elemente care trebuie luate în considerare de către statele membre în ceea ce privește strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19.

Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare și înainte ca producția să poată fi intensificată.

În primul rând vor avea prioritate la vaccinare lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung; persoanele cu vârsta de peste 60 de ani; persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate; lucrătorii care asigură servicii esențiale; persoanele care nu pot practica distanțarea socială; grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

 „Trebuie să ne asigurăm că, odată ce va fi descoperit un vaccin, suntem pe deplin pregătiți să-l desfășurăm. Cu ajutorul strategiei noastre de vaccinare, sprijinim statele membre ale UE să-și pregătească campaniile de vaccinare: care sunt persoanele care trebuie vaccinate, cum să se realizeze o distribuție echitabilă și cum să se asigure protecția celor mai vulnerabile persoane. Dacă vrem ca vaccinarea noastră să aibă succes, acum este momentul să ne pregătim.”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite G4Media.Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

Pe de altă parte statele membre trebuie să asigure, printre altele:

  • capacitatea serviciilor de vaccinare de a livra vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv personal calificat și echipamente medicale și de protecție;
  • un acces ușor și la prețuri abordabile la vaccinuri pentru populațiile-țintă;
  • desfășurarea de vaccinuri cu caracteristici și cu nevoi de depozitare și de transport diferite, în special în ceea ce privește lanțul frigorific, precum și capacitățile de transporturi răcite și de depozitare la rece;
  • comunicarea clară a beneficiilor, a riscurilor și a importanței vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru a câștiga încrederea publicului.

 

 

 

Johnson & Johnson întrerupe testele vaccinului anti-COVID după îmbolnăvirea unui pacient

 

 

 

„Am oprit temporar dozarea suplimentară în toate testele noastre clinice ale unui vaccin experimental împotriva COVID-19, inclusiv toate testele din faza a treia, din cauza unei boli inexplicabile a unui participant" a anunţat compania într-un comunicat.

Cu toate acestea, grupul farmaceutic a precizat că există o diferenţă între o "pauză de studiu" decisă de echipă şi o "oprire reglementară" instituită de o autoritate sanitară de reglementare.

Totodată, compania şi-a reconfirmat „angajamentul puternic faţă de siguranţă", informând că boala participantului a fost examinată de medici, precum şi de cei din partea unui consiliu independent de monitorizare a siguranţei.

În luna septembrie, Johnson & Johnson anunța reunirea a 60.000 de persoane de pe trei continente, pentru a participa la faza finală a studiului.

 

 

Boala care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat de AstraZeneca

 

 

Și compania AstraZeneca s-a confruntat cu o situație similar, fiind nevoită să oprească testele, după apariția unei „boli inexplicabile” la unul dintre participanții la studiu.

Însă efectele adverse care au dus la suspendarea temporară a studiului clinic al vaccinului împotriva noului coronavirus, dezvoltat de compania britanică AstraZeneca, ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine, precizează reprezentanții Universității Oxford într-un document destinat participanților la studiu, potrivit Reuters.

Pe 6 septembrie, studiul clinic efectuat de compania farmaceutică britanică AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, a fost oprit temporar după apariția unor reacții adverse la unul dintre participanții din Marea Britanie. Potrivit medicilor, ar fi vorba despre o "reacție adversă serioasă", considerată a fi o afecţiune inflamatorie spinală rară, numită mielită transversă. Totuși, specialiștii spun că apariția reacțiilor de acest fel este o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin.

„Am efectuat evaluări de siguranță după ce voluntari implicați în studiul clinic pentru testarea vaccinului numit ChAdOx1 nCoV-19 au prezentat simptome neurologice inexplicabile, inclusiv schimbarea senzaţiei sau slăbiciune a membrelor, astfel că am întrerupt studiul pentru o evaluare din punctul de vedere al siguranței.

Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, pacientul din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale, după ce a participat la testele companiei AstraZeneca.