Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ucraina primește și o veste bună! Comisia Europeană îi dă 500 de milioane de euro

Ucraina primește și o veste bună! Comisia Europeană îi dă 500 de milioane de euro

Un articol de: B1.ro - 30 Noi 2018, 14:01
Ucraina primește și o veste bună! Comisia Europeană îi dă 500 de milioane de euro sursă foto: allofphotos.com Externe

Comisia Europeană a aprobat, vineri, plata primei tranșe de 500 de milioane de euro din cadrul noului program de asistență macrofinanciară (AMF) pentru Ucraina, potrivit comunicatului CE citat de Agerpres.

Așadar, odată cu această plată, Ucraina devine țara care primește cea mai mare asistență financiară de acest tip acordată vreodată unei țări din afara Uniunii Europene. Cuantumul sumei primite de vecinii noștri, începând cu anul 2014, a ajuns astfel la 3,3 miliarde de euro.

„UE și-a manifestat constant sprijinul politic și financiar pentru Ucraina. Decizia de vineri a CE cu privire la efectuarea plății are loc într-un moment crucial, atunci când Ucraina și cetățenii săi se confruntă cu o nouă agresiune din partea Rusiei și trebuie să vadă solidaritate din partea partenerilor internaționali. Un astfel de comportament agresiv nu este acceptabil în Europa de astăzi”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al CE, responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.

Totodată, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: „Ucraina a îndeplinit angajamentele de politică convenite cu UE pentru eliberarea primei tranșe din cadrul programului de asistență macrofinanciară. Acesta este un semnal important și încurajator că Ucraina continuă să facă progrese importante pe calea reformelor, în ciuda actualului mediu de securitate și a viitorului ciclu electoral”.

Noul program AMF a fost aprobat de Parlamentul European și de Consiliu în iulie 2018. Exercițiul financiar cuprinde până la un miliard de euro disponibili pentru Ucraina. Prin acesta, Ucraina este ajutată să își acopere nevoile de finanțare și sprijină punerea în aplicare a unei ample agende de reforme structurale. Fondurile AMF sunt disponibile sub formă de credite cu dobândă redusă pe termen lung, condiționate de punerea în aplicare a măsurilor de politică specifice convenite în Memorandumul de înțelegere.

Printre angajamentele îndeplinite de Ucraina, regăsim măsurile importante de intensificare a luptei împotriva corupției, de îmbunătățire a transparenței registrelor comerciale, de îmbunătățire a predictibilității mediului fiscal și de consolidare a guvernanței întreprinderilor de stat.

De asemenea, Ucraina a convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) asupra unui nou acord stand-by, care va înlocui programul anterior în cadrul mecanismului de finanţare extinsă al FMI, continuând astfel angajamentul ţării faţă de FMI. Adoptarea la 23 noiembrie de către Parlament a unui buget pentru 2019, pe care FMI îl consideră satisfăcător a reprezentat un pas important în vederea aprobării noului program de către Consiliul director al FMI, preconizat pentru luna decembrie.

UE va continua să colaboreze cu autorităţile ucrainene în ceea ce priveşte programul de reformă, inclusiv în acele domenii legate de următoarea plată din cadrul programului AMF. Acestea includ măsuri suplimentare în lupta împotriva corupţiei, cum ar fi progresele înregistrate în ceea ce priveşte operaţionalizarea Parchetului Anticorupţie din Ucraina, gestiunea finanţelor publice, continuarea reformei sectorului energetic şi a sectorului bancar şi reforme în domeniul politicii sociale. Comisia va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile şi să monitorizeze implementarea.

Citeşte mai multe despre:   Ucraina,   Comisia Europeana