Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Comisia Europeană trimite Polonia în fața Curții de Justiție a UE. Bruxellesul este nemulțumit de noul regim disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi

Comisia Europeană trimite Polonia în fața Curții de Justiție a UE. Bruxellesul este nemulțumit de noul regim disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi

Un articol de: Redacția B1.ro - 14 Ian 2020, 20:40
Externe

Comisia Europeană a decis marţi să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la noul regim disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi, solicitând Curţii aplicarea unei proceduri accelerate, informează Executivul comunitar într-un comunicat de presă postat pe site-ul său, transmite Agerpres.

La 3 aprilie 2019, Comisia a lansat această procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, motivul invocat fiind acela că noul regim disciplinar aduce atingere independenţei judiciare a judecătorilor polonezi şi nu asigură garanţiile necesare pentru a-i proteja de controlul politic, astfel cum a solicitat Curtea de Justiţie a UE.

Mai precis, legislaţia poloneză permite ca judecătorii de drept comun să fie investigaţi şi sancţionaţi disciplinar pentru hotărârile pe care le-au pronunţat, inclusiv pentru exercitarea dreptului lor de a înainta Curţii de Justiţie a UE cereri de decizii preliminare în temeiul articolului 267 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Mai mult, noul regim disciplinar nu garantează independenţa şi imparţialitatea camerei disciplinare a Curţii Supreme, compusă exclusiv din judecători selecţionaţi de Consiliul Naţional al Magistraturii, care este, la rândul său, numit de Parlamentul polonez (Sejm). Noul regim disciplinar nu oferă nici garanţia că acţiunile disciplinare iniţiate împotriva judecătorilor de drept comun vor fi soluţionate de o instanţă de prim grad de jurisdicţie "instituită prin lege". Dimpotrivă, acest regim îl împuterniceşte pe preşedintele camerei disciplinare să stabilească - de la caz la caz şi cu o putere de apreciere aproape nelimitată - ce instanţă disciplinară de prim grad de jurisdicţie va soluţiona un anumit dosar privind un judecător de drept comun. Noul regim nu mai garantează soluţionarea cauzelor într-o perioadă de timp rezonabilă, ci îi permite ministrului justiţiei să menţină acuzaţiile împotriva judecătorilor de drept comun prin intermediul unor responsabili în materie disciplinară numiţi de ministru. Noul regim aduce atingere şi dreptului la apărare al judecătorilor de drept comun. Pe scurt, judecătorii nu sunt protejaţi împotriva controlului politic şi, prin urmare, independenţa sistemului judiciar este încălcată, explică Executivul de la Bruxelles.

La 3 aprilie 2019, Comisia a transmis Poloniei o scrisoare de punere în întârziere. În urma unei analize detaliate a răspunsului primit, Comisia a concluzionat că acesta nu răspunde preocupărilor de ordin legal şi a făcut următorul pas în cadrul procedurii, trimiţând un aviz motivat la 17 iulie 2019. Polonia nu a reuşit să răspundă preocupărilor Comisiei nici în cel mai recent răspuns trimis.

Prin urmare, Comisia a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la situaţia din Polonia. Cererea de aplicare a unei proceduri accelerate, care are ca scop pronunţarea unei hotărâri definitive cât mai curând posibil, se justifică având în vedere impactul potenţial al regimului disciplinar asupra independenţei sistemului judiciar. Această cerere este în concordanţă şi cu Comunicarea Comisiei din 17 iulie 2019 intitulată "Consolidarea statului de drept în cadrul Uniunii - Plan de acţiune", în care se subliniază faptul că, bazându-se pe abordarea sa actuală privind asigurarea respectării legii şi pe jurisprudenţa din ce în ce mai bogată a Curţii de Justiţie a UE, Comisia va avea o abordare strategică în ceea ce priveşte procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor legate de statul de drept, solicitând proceduri accelerate şi măsuri provizorii ori de câte ori va fi necesar.

Citeşte mai multe despre:   Comisia Europeana
 
Loading...